Pieczony kalafior z miso
Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

31.10.2020
Porcje Czas przygotowania
2-3osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
2-3osoby 45minut
Składniki
  • 1szt. kalafiora
Marynata miso:
Do posypania:
  • 2łyżeczki sezamu białego
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty mieszamy na jednolitą pastę. Kalafiora dzielimy na kawałki (wielokości kęsa) i mieszamy z pastą.
  2. Układamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.
  3. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy posypane sezamem i dymką. Pieczony kalafior z miso podajemy jako przekąskę lub warzywny dodatek.