Przejdź do treści

Zielony stir-fry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielony stir-fry
Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Do posypania:
  • garść orzechów różne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
  • świeża kolendra
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Do posypania:
  • garść orzechów różne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
  • świeża kolendra
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Mieszając smażymy krótko imbir i czosnek (aż poczujemy zapach - ok. 30 sekund).
  2. Dodajemy warzywa i smażymy mieszając 2-3 minuty.
  3. Dodajemy sos i smażymy kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną a sos się zredukuje. Podajemy posypane świeżą kolendrą i posiekanymi orzechami.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *