Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 szt. cukinii pociętej w półplasterki
- 1/2 szt. papryki zielonej pocięte w paski
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 1 szt. szalotki lub 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju arachidowego
Sos:
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Do posypania:
- garść orzechów różne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
- świeża kolendra
Składniki
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Mieszając smażymy krótko imbir i czosnek (aż poczujemy zapach - ok. 30 sekund).
- Dodajemy warzywa i smażymy mieszając 2-3 minuty.
- Dodajemy sos i smażymy kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną a sos się zredukuje. Podajemy posypane świeżą kolendrą i posiekanymi orzechami.
Udostępnij ten przepis