Zielony stir-fry
Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Sos:
Do posypania:
  • garść orzechówróżne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania
  1. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Mieszając smażymy krótko imbir i czosnek (aż poczujemy zapach – ok. 30 sekund).
  2. Dodajemy warzywa i smażymy mieszając 2-3 minuty.
  3. Dodajemy sos i smażymy kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną a sos się zredukuje. Podajemy posypane świeżą kolendrą i posiekanymi orzechami.