Pieczone warzywa w marynacie sojowej to bardzo łatwe do przygotowania danie wegetariańskie w stylu japońskim. Warzywa marynuje się w słono-kwaśno-słodkiej marynacie sojowej a następnie piecze krótko w piekarniku. Tak przygotowane danie jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Pieczone warzywa w marynacie sojowej serwuje się jako wegetariańskie danie główne z dodatkiem ryżu kleistego lub jako warzywny dodatek do innych dań.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- kilka plastrów kabaczka
- kilka szt. marchwi
- kilka małych bakłażanów (jak najmniejsze, ewentualnie duże bakłażany pocięte w plastry)
- 1/2 główki brokuła (podzielonego na różyczki)
Marynata sojowa:
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka pasty chili
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
Do posypania:
- 2 łyżeczki sezamu czarnego
Składniki
Marynata sojowa:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Warzywa kroimy w plastry (małe bakłażany na pół) i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na pół godziny.
Udostępnij ten przepis