Pieczone warzywa w marynacie sojowej
Pieczone warzywa w marynacie sojowej to bardzo łatwe do przygotowania danie wegetariańskie w stylu japońskim. Warzywa marynuje się w słono-kwaśno-słodkiej marynacie sojowej a następnie piecze krótko w piekarniku. Tak przygotowane danie jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Pieczone warzywa w marynacie sojowej serwuje się jako wegetariańskie danie główne z dodatkiem ryżu kleistego lub jako warzywny dodatek do innych dań.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

07.07.2020
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • kilkaplastrów kabaczka
  • kilkaszt. marchwi
  • kilkamałych bakłażanów(jak najmniejsze, ewentualnie duże bakłażany pocięte w plastry)
  • 1/2główki brokuła(podzielonego na różyczki)
Marynata sojowa:
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Warzywa kroimy w plastry (małe bakłażany na pół) i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy warzywa ok. 20 min. Podajemy posypane sezamem jako warzywny dodatek ewentualnie jako wegetariańskie danie główne podane z ryżem.