Przejdź do treści

Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)

  • przez

Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi.

Doskonały orientalny deser na każdą okazję!

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)
Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango...w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Rodzaj dania Desery
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Przedewszystkim należy pamiętać o 3,4 krotnym przepłukaniu ryżu. Następnie zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) i wtedy dopiero gotować.
  2. Mleczko kokosowe wlać do garnka, dodać cukier palmowy, sól i dobrze razem wymieszać. Całość gotować ok 5 minut.
  3. Następnie połowę zawartości mleczka z garnka dolać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Mleczko fajnie wsiąknie i oblepi ryż. Do pozostałej w garnku zawartości mleczka dodać łyżeczkę mąki z tapioki wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość zagotować, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Po zagotowaniu powstanie nam pyszny, aksamitny sos kokosowy 🙂
  4. Na talerz przekładamy ryż, dodajemy pokrojone mango, owoce liczi, a całość polewamy naszym sosem kokosowym
  5. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty oraz wiórkami kokosowymi lub sezamem
  6. Ps. Nie zapominajcie, że w otwartych puszkach mango i liczi pozostała Wam spora ilość soku, z których możecie zrobić egzotyczny napój, koktajl lub... drinka 😉 ;P
Inne informacje

Sprawdzony sposób na idealne ugotowanie ryżu kleistego w parowniku poniżej↓

https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/ryz-slodki-kleisty-gotowanie-na-parze/

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *