Przepis na Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)
Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi.
Doskonały orientalny deser na każdą okazję!
Rodzaj dania | Desery |
Kuchnia | Kuchnia tajska |
Czas przygotowania | 2 godziny |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 300 g tajskiego ryżu kleistego
- 1,5 puszki mleka kokosowego
- 1 puszka mango
- 1 puszka owoców liczi
- 4 łyżki cukru palmowego
- 1 łyzeczka mąki z tapioki
- ćwierć łyżeczki soli
- listki świeżej mięty
- wiórki kokosowe lub sezam
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Przedewszystkim należy pamiętać o 3,4 krotnym przepłukaniu ryżu. Następnie zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) i wtedy dopiero gotować.
- Mleczko kokosowe wlać do garnka, dodać cukier palmowy, sól i dobrze razem wymieszać. Całość gotować ok 5 minut.
- Następnie połowę zawartości mleczka z garnka dolać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Mleczko fajnie wsiąknie i oblepi ryż. Do pozostałej w garnku zawartości mleczka dodać łyżeczkę mąki z tapioki wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość zagotować, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Po zagotowaniu powstanie nam pyszny, aksamitny sos kokosowy 🙂
- Na talerz przekładamy ryż, dodajemy pokrojone mango, owoce liczi, a całość polewamy naszym sosem kokosowym
- Deser dekorujemy listkami świeżej mięty oraz wiórkami kokosowymi lub sezamem
- Ps. Nie zapominajcie, że w otwartych puszkach mango i liczi pozostała Wam spora ilość soku, z których możecie zrobić egzotyczny napój, koktajl lub... drinka 😉 ;P
Inne informacje
Sprawdzony sposób na idealne ugotowanie ryżu kleistego w parowniku poniżej↓
https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/ryz-slodki-kleisty-gotowanie-na-parze/
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz