Przepis na Ryż słodki kleisty (tajski ryż kleisty) – gotowanie na parze

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż słodki kleisty (tajski ryż kleisty) - gotowanie na parze
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Tajski, słodki ryż kleisty tak naprawdę wcale nie ma słodkiego smaku ale często używa się go do przygotowywania deserów (pewnie stąd ta nazwa). Niezwykła cechą tego ryżu jest, że będąc ryżem kleistym ma długie ziarna (prawie wszystkie odmiany ryżu kleistego mają krótkie, okrągłe ziarna). Znakomity jako dodatek do zup i dań z dużą ilością sosu (polecam także jako urozmaicenie do dań chińskich). Tradycyjnie w Tajlandii jada się go formując rękami w kulki następnie maczając w różnych ostrych sosach. 1 szklanka ryżu daje około 2 szklanek ryżu ugotowanego na parze - starczy dla 2 osób. Możemy oczywiście gotować więcej ryżu na raz, musimy jednak pamiętać, że po włożeniu do parownika ryżu zawiniętego w szmatkę po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 6 godzin
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 6 godzin
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wsypać ryż do garnka, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą aż straci ona mleczny kolor. Zalać zimną wodą, kilka centymetrów ponad ryż. Odstawić na 6-12 godzin (najlepiej jest zrobić to wieczorem, dzień przed gotowaniem).
  2. Osączyć ryż, przełożyć na czysta szmatkę (najlepsza jest specjalna tkanina do odciskania sera tzw. muślin, ale dobrze nadaje się tkanina tetrowa taka jak na pieluszki - ja pociąłem pieluszkę mojej córeczki na cztery części, niestety do tej pory nie mogę się doprosić żony, żeby mi obszyła brzegi:(, zawinąć ryż, włożyć do bambusowego parownika (po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary).
  3. Do woka lub garnka (garnek musi mieć tą sama średnice co parownik) wlać kilka centymetrów wody, zagotować. Postawić parownik z ryżem (nie może dotykać wody w woku), przykryć wieczkiem, gotować na średnim ogniu 45 minut.
  4. Zaraz po ugotowaniu przełożyć ze szmatki na talerz, szmatkę opłukać pod wodą. Gotowy do jedzenia. Zimny ryż możemy położyć na małym talerzu i podgrzać na parze w parowniku.
  5. UWAGA: Zamiast parownika możemy użyć specjalnego elektrycznego garnka do gotowania ryżu.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.