Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)
Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

13.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2porcje 2godziny
Czas gotowania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 2godziny
Czas gotowania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Przedewszystkim należy pamiętać o 3,4 krotnym przepłukaniu ryżu. Następnie zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) i wtedy dopiero gotować.
  2. Mleczko kokosowe wlać do garnka, dodać cukier palmowy, sól i dobrze razem wymieszać. Całość gotować ok 5 minut.
  3. Następnie połowę zawartości mleczka z garnka dolać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Mleczko fajnie wsiąknie i oblepi ryż. Do pozostałej w garnku zawartości mleczka dodać łyżeczkę mąki z tapioki wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość zagotować, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Po zagotowaniu powstanie nam pyszny, aksamitny sos kokosowy 🙂
  4. Na talerz przekładamy ryż, dodajemy pokrojone mango, owoce liczi, a całość polewamy naszym sosem kokosowym
  5. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty oraz wiórkami kokosowymi lub sezamem
  6. Ps. Nie zapominajcie, że w otwartych puszkach mango i liczi pozostała Wam spora ilość soku, z których możecie zrobić egzotyczny napój, koktajl lub… drinka 😉 ;P
Inne informacje

Sprawdzony sposób na idealne ugotowanie ryżu kleistego w parowniku poniżej↓

https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/ryz-slodki-kleisty-gotowanie-na-parze/