Przejdź do treści

Wegetariańska

Smażone ziemniaki z masłem miso

Smażone ziemniaki z masłem miso

Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju “placka”, który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd.  Danie możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.

doskonała kimchi z kapusty pekińskiej na talerzu

Doskonałe kimchi z kapusty

Doskonałe kimchi z kapusty to kompendium wiedzy na temat domowej produkcji kimchi z kapusty pekińskiej. Nie jest to zbiór mądrości zebrany od koreańskich mistrzów, ale wiedza praktyczna nabyta podczas kilkunastu lat własnoręcznego, domowego kiszenia kimchi z kapusty pekińskiej. W przepisie tym znajdziecie wiele przydatnych wskazówek dla początkujących i bardziej zaawansowanych miłośników tej koreańskiej kiszonki. Do tego przepisu przygotowałem także film instruktażowy dostępny na YouTube.

Smażony mangold z sosem sojowym

Smażony mangold z sosem sojowym

Smażony mangold z sosem sojowym to klasyczne wykonane danie warzywne typu stir-fry. Chińczycy uwielbiają tego typu dnia, główne warzywo (najczęściej liściaste) przesmażane jest na woku z dodatkiem czosnku, imbiru, następnie doprawione sosem sojowy i innymi przyprawami. Warzywny stir-fry serwuje się zazwyczaj jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku. Smażony mangold z sosem sojowym bardzo dobrze nadaje się też na przekąskę / lunch podany na gotowanym ryżu.

Bulion wegański z miso

Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy to rodzaj indyjskiego pieczywa podawanego jako dodatek do dań. Naan może być podany do każdego dania zamiast ryżu jednak najlepiej smakuje z daniami w głębokim sosie. W Indiach ten rodzaj pieczywa-placka jest nie tylko dodatkiem do dania ale pełni także funkcję sztućców. Kawałek placka urywa się, wygina w rulon i nabiera się nim porcje dania z sosem. Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy nadaje się nie tylko jako dodatek do dań. Dobrze doprawiony czosnkiem, kolendrą i masłem placek świetnie sprawdzi się jako przekąska podana solo lub z ulubionymi sosami (sos miętowy, sos słodki chili, sos mango, sos czosnkowy etc.). Jak każde inne pieczywo także i ten indyjski chlebek najlepiej smakuje gorący i chrupiący zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.

Masala chai Herbata po indyjsku

Masala Chai Herbata po indyjsku

Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie obecnie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo “masala” czyli po indyjsku “mieszanka przypraw” i  odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek. Jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa “birinj” znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.