Przejdź do treści

Wegetariańska

Chrupiące ziołowe placuszki

Chrupiące ziołowe placuszki

Chrupiące ziołowe placuszki to indyjska przekąska, którą można zaserwować na lunch lub na śniadanie. Do ich przygotowania używa się takiego samego ciasta jak na indyjski chleba Naan. Chrupiące ziołowe placuszki wykonuje się z rozwałkowanego ciasta pszennego posmarowanego aromatycznym farszem z jabłka, warzyw i ziół. Po zwinięciu w roladę, ciasto tnie się na plastry a następnie smaży na oleju. Tak przygotowane placuszki są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, o intensywnym kolendrowym smaku. Podajemy je solo lub z dodatkiem rożnych sosów, my proponujemy 2 sosy gotowe i jeden własnej roboty.

Indyjski chleb Naan maślany

Indyjski chleb Naan maślany

Indyjski chleb Naan to najpopularniejsze indyjskie pieczywo, rozpowszechnione także w innych kuchniach Bliskiego Wschodu i centralnej Azji. Słowo Naan pochodzi z języka perskiego i oznacza po prostu “chleb”. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie na suchej patelni. Dzisiaj prezentujemy podstawową wersję Naan, lekko doprawionego czarnuszką, kolendrą i masłem (tzw. Butter Naan – Naan maślany). Tak wykonane pieczywo nadaje się jako dodatek do praktycznie każdego dania (zamiast ryżu) ale najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. Hindusi bardzo często używają Naan jak łyżkę, nabierając nim porcję dania z sosem. Naan maślany jest bazą do wielu odmian z dodatkami, które mogą stanowić samodzielną przekąskę.

Pieczona kukurydza po tajsku

Pieczona kukurydza po tajsku

Pieczona kukurydza po tajsku to pikantna wersja popularnej przekąski z całej kolby kukurydzy. W klasycznej wersji kukurydza jest tylko solona, czasami dodaje się trochę masła. W wersji tajskiej kukurydza przyprawiona jest pastą z bazylii, kruszoną papryczką chili, masłem i solą. Po krótkim gotowaniu kolby kukurydzy smaruje się przyprawami się a następnie piecze w piekarniku. Pieczenie dodaje kukurydzy dodatkowe walory smakowe. Pieczona kukurydza po tajsku najlepiej smakuje podana z limonką i świeżymi ziołami.

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, “przypalony” smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Pikantne noodle

Pikantne noodle

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

azjatycka sałatka z fasolki

Azjatycka sałatka z fasolki

Azjatycka sałatka z fasolki to lekkie warzywne dania ze świeżych letnich składników. Może być podana jak przekąska lub dodatek do dania głównego. U nas azjatycka sałatka z fasolki została zjedzona jako dodatek do grzanki ze stekiem. Danie w pełni wegetariańskie/wegańskie.

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy “mieszany ryż”. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Bibimbap można serwować na lunch i obiad.

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to wspaniałe w smaku, błyskawiczne danie, jedno z moich ulubionych EVER. Recepturę tego dania opracowałem sam bazując na moim doświadczeniu z kuchnia chińską. Wzorowałem się na daniu, które miałem kiedyś okazję jeść w Chinach, zastosowałem moje ulubione smaki i zdrowe składniki. Dodatek przesmażonej wędliny jest opcjonalny lecz bardzo wskazany ponieważ dodaje znakomicie komponujący się z kapustą mięsny smak umami. Danie to często wykonuje z bok choya (chiński pierwowzór był także z tego warzywa) jednak często jest niedostępny w okolicy, dlatego podstawowa wersję wykonuję z sałaty lodowej. Potrawę ta można serwować jako przekąskę, danie główne wraz z gotowanym ryżem lub jako warzywny dodatek do obiadu. Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to 100% pewniak, wykonasz to danie nie posiadając żadnych umiejętności kulinarnych, zajmie ci to 15 minut i zaskoczysz smakiem każdego!

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy “mieszanina różnych rzeczy”, co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.

Chińskie placki z dymką i chili

Chińskie placki z dymką i chili

<strong>Chińskie placki z dymką i chili</strong> to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.