Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku to łatwe do wykonania, bardzo smaczne i pożywne danie w aromatycznym ale łagodnym w smaku głębokim sosie. Bedzie świetnie smakować z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem Naan (zob. przepis na chleb Naan). Wegetarianie mogą wykonać podobne danie zamiast klopsików przygotowując kulki z sera panir (wykonane jak w tym przepisie).
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowe lub wołowe wg. gustu
- 1 szt. jajka
- 1 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 1/4 szt. papryki czerwonej drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka pomidorów z puszki wraz z sokiem
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 200ml)
Dodatki:
- 2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- chlebki naan maślane
Składniki
Klopsiki:
Sos:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek i imbir. Dodajemy po chwili paprykę i przyprawy (cynamon, garam masala, kurkumy). Po 2-3 minutach dodajemy pomidory w zalewie, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko. Następnie dolewamy większość jogurtu i mieszamy.
Udostępnij ten przepis