Przepis na Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.
Czas przygotowania | 60 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut (moczenie pulpecików) |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g sera panir zob. przepis na panir
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Zalewa do pulpetów:
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki soli
- 2 szklanki serwatki po serze ciepłej lub ciepłej wody
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
- 2 łyżki oleju lub ghee
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 450 g zielonego groszku (można użyć groszek z puszki)
- 150 ml wody
- 6 szt. pomidorów sparzonych, obranych ze skóry i drobno pokrojonych lub 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Zalewa do pulpetów:
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz