Przepis na Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.
Czas przygotowania | 60 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut (moczenie pulpecików) |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g sera panir zob. przepis na panir
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Zalewa do pulpetów:
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki soli
- 2 szklanki serwatki po serze ciepłej lub ciepłej wody
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
- 2 łyżki oleju lub ghee
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 450 g zielonego groszku (można użyć groszek z puszki)
- 150 ml wody
- 6 szt. pomidorów sparzonych, obranych ze skóry i drobno pokrojonych lub 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Zalewa do pulpetów:
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz