Przejdź do treści

Biryani z warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Biryani z warzywami
Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa "birinj" znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.

KACCHI BIRYANI

Przygotowane przez nas Biryani z warzywami gotowane jest w specyficzny sposób. Ugotowany ryż układa się warstwami z pozostałymi składnikami w garnku a następnie gotuje (dusi się). Taka wersja dania nazywana jest w Indiach Kacchi Biryani. Słowo "Kacchi" nie oznacza jednak "warstwa" tylko "surowe" i odnosi się do tego, że tradycyjnie układano warstwami składniki surowe i długo gotowano/zapiekano. Jednak wstępne przesmażenie składników pozwala na znaczące skrócenie gotowania i umożliwia przeprowadzić gotowanie w garnku na gazie.
Głosów: 13
Ocena: 4.62
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osób
Składniki
Głosów: 13
Ocena: 4.62
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż zalewamy zimną wodą (1 i 1/2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i odstawiamy na kwadrans. Następnie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 12 min.
  2. We wrzątku blanszujemy kalafiora, ziemniaki, okrę (lub szparagi / fasolkę).
  3. Na łyżce oleju podsmażamy: pastę z czosnku i imbiru i wszystkie suche przyprawy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Smażymy ok. 5 min i dodajemy zblanszowane warzywa.
  4. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oleju. Układamy warstwę ryżu, warzywa, zioła, orzechy, cebulkę i kolejną warstwa ryżu, warzyw itd. Przykrywamy pokrywką i dusimy 20 min na małym ogniu.
  5. Danie wykładamy do miseczki, dekorujemy świeżymi ziołami i prażoną cebulką, podajemy z jogurtem naturalnym do picia.
    Biryani z warzywami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *