Przepis na Biryani z warzywami
Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa "birinj" znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.
KACCHI BIRYANI
Przygotowane przez nas Biryani z warzywami gotowane jest w specyficzny sposób. Ugotowany ryż układa się warstwami z pozostałymi składnikami w garnku a następnie gotuje (dusi się). Taka wersja dania nazywana jest w Indiach Kacchi Biryani. Słowo "Kacchi" nie oznacza jednak "warstwa" tylko "surowe" i odnosi się do tego, że tradycyjnie układano warstwami składniki surowe i długo gotowano/zapiekano. Jednak wstępne przesmażenie składników pozwala na znaczące skrócenie gotowania i umożliwia przeprowadzić gotowanie w garnku na gazie.Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 250 g ryżu basmati
- 1 szt. kalafiora małego, podzielonego na różyczki
- 3 szt. ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
- 200 g okry można lub zastąpić szparagami lub fasolką
- 1 łyżka pasty z czosnku i imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 5 ziaren kardamonu zielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę (można zastąpić 400ml passaty pomidorowej)
- 2 łyżki oleju do smażenia lub ghee
- 150 ml passaty pomidorowej
- świeże zioła (kolendra i mięta)
- garść prażonej cebuli
- garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
- jogurt naturalny do picia
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż zalewamy zimną wodą (1 i 1/2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i odstawiamy na kwadrans. Następnie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 12 min.
- We wrzątku blanszujemy kalafiora, ziemniaki, okrę (lub szparagi / fasolkę).
- Na łyżce oleju podsmażamy: pastę z czosnku i imbiru i wszystkie suche przyprawy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Smażymy ok. 5 min i dodajemy zblanszowane warzywa.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oleju. Układamy warstwę ryżu, warzywa, zioła, orzechy, cebulkę i kolejną warstwa ryżu, warzyw itd. Przykrywamy pokrywką i dusimy 20 min na małym ogniu.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz