Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste - dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Dal z soczewicy podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.
DAL - PODSTAWA INDYJSKIEJ DIETY
Dal zapisywany także dahl lub dhal to indyjskie określenie na wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Hindusi to w dużej mierze wegetarianie, dlatego różnorodne odmiany groszków i fasolek są w kuchni indyjskiej podstawowym źródłem protein. Słowo dal używane jest także jako nazwa gęstych zup wykonanych z warzyw strączkowych. Przygotowanie dal jest bardzo proste, to prawie klasyczne danie 1 garnkowe (no poza drobną kwestią dodatku chleba lub ryżu). Wrzucamy do garnka w odpowiednim momencie wszystkie składniki i na końcu otrzymujemy gotowe danie. Mało pracy i mało sprzątania 🙂Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżka oleju do smażenia lub ghee
- 2 szt. cebuli małych (szalotki), posiekanych
- 1 łyżka pasty z czosnku i imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka garam masala
- 6 szt. pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- kilka różyczek brokuła
- sól do smaku
Dodatki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu miętowego
- trochę czarnuszki
- chleb naan lub
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 1/2 szklanki ryż jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- W garnku lub rondlu na 1 łyżce oleju (lub ghee) podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pastę z czosnku i imbiru oraz suche przyprawy (płatki chili, kmin, kolendra, kurkuma, garam masala). Smażymy 2 minuty.
- Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, passatę pomidorową i pokrojoną paprykę. Dodajemy bulion, soczewicę i gotujemy ok. 30 min, aż płyn się zredukuje a soczewica będzie miękka. W połowie gotowania dodajemy różyczki brokułów. Na koniec próbujemy i dosalamy do smaku.
- 1 łyżkę sosu miętowego mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dal podajemy polany sosem jogurtowo-miętowym miętowym i posypany czarnuszką. Najlepiej smakuje z chlebkiem naan ale może być także podany z ryżem basmati lub jaśminowym.
Udostępnij ten przepis