Przepis na Dal z soczewicy
Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste - dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Dal z soczewicy podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.
DAL - PODSTAWA INDYJSKIEJ DIETY
Dal zapisywany także dahl lub dhal to indyjskie określenie na wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Hindusi to w dużej mierze wegetarianie, dlatego różnorodne odmiany groszków i fasolek są w kuchni indyjskiej podstawowym źródłem protein. Słowo dal używane jest także jako nazwa gęstych zup wykonanych z warzyw strączkowych. Przygotowanie dal jest bardzo proste, to prawie klasyczne danie 1 garnkowe (no poza drobną kwestią dodatku chleba lub ryżu). Wrzucamy do garnka w odpowiednim momencie wszystkie składniki i na końcu otrzymujemy gotowe danie. Mało pracy i mało sprzątania 🙂Rodzaj dania | Dania główne, Zupy |
Kuchnia | Kuchnia indyjska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżka oleju do smażenia lub ghee
- 2 szt. cebuli małych (szalotki), posiekanych
- 1 łyżka pasty z czosnku i imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka garam masala
- 6 szt. pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- kilka różyczek brokuła
- sól do smaku
Dodatki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu miętowego
- trochę czarnuszki
- chleb naan lub
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 1/2 szklanki ryż jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- W garnku lub rondlu na 1 łyżce oleju (lub ghee) podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pastę z czosnku i imbiru oraz suche przyprawy (płatki chili, kmin, kolendra, kurkuma, garam masala). Smażymy 2 minuty.
- Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, passatę pomidorową i pokrojoną paprykę. Dodajemy bulion, soczewicę i gotujemy ok. 30 min, aż płyn się zredukuje a soczewica będzie miękka. W połowie gotowania dodajemy różyczki brokułów. Na koniec próbujemy i dosalamy do smaku.
- 1 łyżkę sosu miętowego mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dal podajemy polany sosem jogurtowo-miętowym miętowym i posypany czarnuszką. Najlepiej smakuje z chlebkiem naan ale może być także podany z ryżem basmati lub jaśminowym.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz