Przepis na Pikantne noodle
Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu mie
- 1 szt. cebuli dymki szczypior i cebulka
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1/4 szt. cukini startej na tarce
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- garść świeżej rukoli
- 1 łyżka orzeszków ziemnych pokruszonych
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sosu z chili i bobu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego startego w moździerzu
- 1 łyżka pasty sezamowej
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Noodle gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę dymkę (bez szczypioru), czosnek i imbir. Dodajemy startą na tarce cukinię.
- Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy wymieszany Sos. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy minutę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Makaron jest przepyszny. Bardzo szybko się go robi. Chociaż dla mnie nie jest zbytnio pikantny 😉
Dodaj komentarz