Pikantne noodle

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantne noodle
Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Noodle gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę dymkę (bez szczypioru), czosnek i imbir. Dodajemy startą na tarce cukinię.
  3. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy wymieszany Sos. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy minutę.
  4. Dodajemy makaron i połowę rukoli i połowę szczypioru z dymki, mieszamy. Makaron wykładamy na talerz i podajemy posypane pozostałą świeżą rukolą, dymką i orzeszkami ziemnymi.
    Pikantne noodle
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.