Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g makaronu mie
- 1 szt. cebuli dymki szczypior i cebulka
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1/4 szt. cukini startej na tarce
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- garść świeżej rukoli
- 1 łyżka orzeszków ziemnych pokruszonych
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sosu z chili i bobu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego startego w moździerzu
- 1 łyżka pasty sezamowej
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Noodle gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę dymkę (bez szczypioru), czosnek i imbir. Dodajemy startą na tarce cukinię.
- Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy wymieszany Sos. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy minutę.
Share this Recipe