Przejdź do treści

Masala Chai Herbata po indyjsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Masala Chai Herbata po indyjsku

Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo "masala" czyli po indyjsku "mieszanka przypraw" i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.


ŻÓŁTA MASALA CHAI Z MIODEM

Kurkuma nie jest to typowym dodatkiem do indyjskiej herbaty, jednak jej zastosowanie nadaje napojowi bardzo atrakcyjny żółto-zielony kolor. Hindusi lubią herbatę bardzo słodką i nie żałują do niej cukru trzcinowego, ja jednak preferuje słodzenie miodem i używam go z umiarem. Wy możecie zastosować cukier lub miód i dostosować jego ilość do własnego gustu. Mi osobiście herbata po indyjsku smakuje najlepiej kiedy jest lekko pikantna z dodatkiem pieprzu.

Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Napoje
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Napoje
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Do garnuszka wsypujemy herbatę, dokładamy suche przyprawy i imbir, zalewamy wodą i gotujemy.
  2. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty. Dodajemy miód i mleko, ponownie podgrzewamy. Na koniec przecedzamy przez drobne sitko.
    Masala chai Herbata po indyjsku
Udostępnij ten przepis