Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo "masala" czyli po indyjsku "mieszanka przypraw" i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.
ŻÓŁTA MASALA CHAI Z MIODEM
Kurkuma nie jest to typowym dodatkiem do indyjskiej herbaty, jednak jej zastosowanie nadaje napojowi bardzo atrakcyjny żółto-zielony kolor. Hindusi lubią herbatę bardzo słodką i nie żałują do niej cukru trzcinowego, ja jednak preferuje słodzenie miodem i używam go z umiarem. Wy możecie zastosować cukier lub miód i dostosować jego ilość do własnego gustu. Mi osobiście herbata po indyjsku smakuje najlepiej kiedy jest lekko pikantna z dodatkiem pieprzu.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
- 1 łyżka herbaty czarnej dobrej jakości
- 4 strąki kardamonu zielonego
- 2 cm świeżego imbiru pociętego w plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
Składniki
|