Przepis na Masala Chai Herbata po indyjsku
Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo "masala" czyli po indyjsku "mieszanka przypraw" i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.
ŻÓŁTA MASALA CHAI Z MIODEM
Kurkuma nie jest to typowym dodatkiem do indyjskiej herbaty, jednak jej zastosowanie nadaje napojowi bardzo atrakcyjny żółto-zielony kolor. Hindusi lubią herbatę bardzo słodką i nie żałują do niej cukru trzcinowego, ja jednak preferuje słodzenie miodem i używam go z umiarem. Wy możecie zastosować cukier lub miód i dostosować jego ilość do własnego gustu. Mi osobiście herbata po indyjsku smakuje najlepiej kiedy jest lekko pikantna z dodatkiem pieprzu.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
- 1 łyżka herbaty czarnej dobrej jakości
- 4 strąki kardamonu zielonego
- 2 cm świeżego imbiru pociętego w plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
Składniki
|
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1488)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (19)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (4)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (158)
- [+]Kuchnia tajska (171)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (82)
- Przyprawy indyjskie (24)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
Dodaj komentarz