Przejdź do treści

Napoje

Złote mleko (napój kokosowo-kurkumowy)

Złote mleko to znany w wielu krajach azjatyckich zdrowotny napój, będący połączeniem mleka kokosowego, kurkumy, imbiru i pieprzu. Jeśli nie słyszałeś o złotym mleku, nadszedł czas, aby dodać go do słownika! Korzyści płynące ze złotego mleka wynikają z potężnych właściwości zdrowotnych kurkumy i imbiru. Użycie mleka kokosowego (źródło zdrowego tłuszczu kokosowego) połączonego z pieprzem zwiększa wchłanianie ciężko przyswajalnej kurkuminy o 2000%. Miód oraz pozostałe przyprawy są opcjonalne, dodają napojowi smaku a także dodatkowych korzyści zdrowotnych. Złote mleko stosuje się jako napój rozgrzewający, na zimno z lodem a także jako baza owocowych smoothie.

NAPÓJ NA NOC

W wielu krajach złote mleko spożywa się tuż przed snem. Uważa się, że jego spożycie uspokaja układ trawienny, relaksuje i koi organizm. Dodatkowo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające powodują, że śpimy spokojnie i budzimy się w pełni wypoczęci.

ZALETY KURKUMY

Kurkuma (a właściwie zawarta w niej kurkumina) posiada całe spektrum działań korzystnych dla organizmu człowieka. Jest stosowana w leczeniu: artretyzmu, zgagi, bóli brzucha, biegunki, wzdęć, problemów z wątrobą i wielu innych schorzeń. Posiada także bardzo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające.

Masala Chai Herbata po indyjsku

Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo “masala” czyli po indyjsku “mieszanka przypraw” i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.

ŻÓŁTA MASALA CHAI Z MIODEM

Kurkuma nie jest to typowym dodatkiem do indyjskiej herbaty, jednak jej zastosowanie nadaje napojowi bardzo atrakcyjny żółto-zielony kolor. Hindusi lubią herbatę bardzo słodką i nie żałują do niej cukru trzcinowego, ja jednak preferuje słodzenie miodem i używam go z umiarem. Wy możecie zastosować cukier lub miód i dostosować jego ilość do własnego gustu. Mi osobiście herbata po indyjsku smakuje najlepiej kiedy jest lekko pikantna z dodatkiem pieprzu.