Przepis na Złote mleko (napój kokosowo-kurkumowy)
Złote mleko to znany w wielu krajach azjatyckich zdrowotny napój, będący połączeniem mleka kokosowego, kurkumy, imbiru i pieprzu. Jeśli nie słyszałeś o złotym mleku, nadszedł czas, aby dodać go do słownika! Korzyści płynące ze złotego mleka wynikają z potężnych właściwości zdrowotnych kurkumy i imbiru. Użycie mleka kokosowego (źródło zdrowego tłuszczu kokosowego) połączonego z pieprzem zwiększa wchłanianie ciężko przyswajalnej kurkuminy o 2000%. Miód oraz pozostałe przyprawy są opcjonalne, dodają napojowi smaku a także dodatkowych korzyści zdrowotnych. Złote mleko stosuje się jako napój rozgrzewający, na zimno z lodem a także jako baza owocowych smoothie.
NAPÓJ NA NOC
W wielu krajach złote mleko spożywa się tuż przed snem. Uważa się, że jego spożycie uspokaja układ trawienny, relaksuje i koi organizm. Dodatkowo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające powodują, że śpimy spokojnie i budzimy się w pełni wypoczęci.ZALETY KURKUMY
Kurkuma (a właściwie zawarta w niej kurkumina) posiada całe spektrum działań korzystnych dla organizmu człowieka. Jest stosowana w leczeniu: artretyzmu, zgagi, bóli brzucha, biegunki, wzdęć, problemów z wątrobą i wielu innych schorzeń. Posiada także bardzo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające.Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- plasterek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki miodu w wersji wegańskiej zastąpić cukrem
Opcjonalnie:
- 2 szt. liści limonki kaffir
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- szczypta chili mielonego
Składniki
Opcjonalnie:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Właśnie zrobiłam.
Ja zawsze do wody lubię dodawać imbir, taki świeży starty na tarce. Jak jest zima lub okres przeziębień, to dodaję trochę kurkumy, goździka, trochę szałwii i macierzankę. Oraz to co jeszcze jest pod ręką. Napar robię tak https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ czyli po prostu zaparzam napój z zwykłych ziół, dostępnych w domu. Co ciekawe od 10 lat nie chorowałem na przeziębienia.
Dodaj komentarz