Złote mleko to znany w wielu krajach azjatyckich zdrowotny napój, będący połączeniem mleka kokosowego, kurkumy, imbiru i pieprzu. Jeśli nie słyszałeś o złotym mleku, nadszedł czas, aby dodać go do słownika! Korzyści płynące ze złotego mleka wynikają z potężnych właściwości zdrowotnych kurkumy i imbiru. Użycie mleka kokosowego (źródło zdrowego tłuszczu kokosowego) połączonego z pieprzem zwiększa wchłanianie ciężko przyswajalnej kurkuminy o 2000%. Miód oraz pozostałe przyprawy są opcjonalne, dodają napojowi smaku a także dodatkowych korzyści zdrowotnych. Złote mleko stosuje się jako napój rozgrzewający, na zimno z lodem a także jako baza owocowych smoothie.
NAPÓJ NA NOC
W wielu krajach złote mleko spożywa się tuż przed snem. Uważa się, że jego spożycie uspokaja układ trawienny, relaksuje i koi organizm. Dodatkowo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające powodują, że śpimy spokojnie i budzimy się w pełni wypoczęci.ZALETY KURKUMY
Kurkuma (a właściwie zawarta w niej kurkumina) posiada całe spektrum działań korzystnych dla organizmu człowieka. Jest stosowana w leczeniu: artretyzmu, zgagi, bóli brzucha, biegunki, wzdęć, problemów z wątrobą i wielu innych schorzeń. Posiada także bardzo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające.Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- plasterek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki miodu w wersji wegańskiej zastąpić cukrem
Opcjonalnie:
- 2 szt. liści limonki kaffir
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- szczypta chili mielonego
Składniki
Opcjonalnie:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis