Przejdź do treści

Bulion wegański z miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bulion wegański z miso
Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.
Głosów: 4
Ocena: 4.5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Warzywa:
  • 2 szt. marchewki
  • 2 szt. pietruszki
  • 1 szt. selera
  • 1 szt. pora
  • 2 szt. cebuli
  • 1 płat wodorostów kombu
Pasta miso:
Przyprawy:
  • 2 szt. liści laurowych
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka pasty miso
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Warzywa:
  • 2 szt. marchewki
  • 2 szt. pietruszki
  • 1 szt. selera
  • 1 szt. pora
  • 2 szt. cebuli
  • 1 płat wodorostów kombu
Pasta miso:
Przyprawy:
  • 2 szt. liści laurowych
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka pasty miso
Głosów: 4
Ocena: 4.5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Warzywa drobno tniemy w plasterki. 2 łyżki pasty miso mieszamy z wodą, aż zrobi się „luźna” pasta. Warzywa i kombu wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy pastą miso z wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę, aż warzywa się skarmelizują.
  2. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,25 litra) i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, miso i gotujemy ok. 40 min. Kiedy bulion ma już głęboki ciemny kolor i intensywny smak, warzywa przecedzamy przez drobne sito. Bulion gotowy, można go podać z makaronem i posypać posiekaną dymką, może też posłużyć jako baza do innych zup i sosów.
    Bulion wegański z miso
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *