Przepis na Bulion wegański z miso
Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.
Rodzaj dania | Dodatki do dań, Zupy |
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Warzywa:
- 2 szt. marchewki
- 2 szt. pietruszki
- 1 szt. selera
- 1 szt. pora
- 2 szt. cebuli
- 1 płat wodorostów kombu
Pasta miso:
- 2 łyżki pasty miso
- trochę wody
Przyprawy:
- 2 szt. liści laurowych
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka pasty miso
Dodatki (kilka opcji do wyboru):
Składniki
Warzywa:
Pasta miso:
Przyprawy:
Dodatki (kilka opcji do wyboru):
|
Sposób przygotowania
- Warzywa drobno tniemy w plasterki. 2 łyżki pasty miso mieszamy z wodą, aż zrobi się „luźna” pasta. Warzywa i kombu wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy pastą miso z wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę, aż warzywa się skarmelizują.
- Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,25 litra) i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, miso i gotujemy ok. 40 min. Kiedy bulion ma już głęboki ciemny kolor i intensywny smak, warzywa przecedzamy przez drobne sito. Bulion gotowy, można go podać z makaronem i posypać posiekaną dymką, może też posłużyć jako baza do innych zup i sosów.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz