Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Warzywa:
- 2 szt. marchewki
- 2 szt. pietruszki
- 1 szt. selera
- 1 szt. pora
- 2 szt. cebuli
- 1 płat wodorostów kombu
Pasta miso:
- 2 łyżki pasty miso
- trochę wody
Przyprawy:
- 2 szt. liści laurowych
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka pasty miso
Dodatki (kilka opcji do wyboru):
Składniki
Warzywa:
Pasta miso:
Przyprawy:
Dodatki (kilka opcji do wyboru):
|
Sposób przygotowania
- Warzywa drobno tniemy w plasterki. 2 łyżki pasty miso mieszamy z wodą, aż zrobi się „luźna” pasta. Warzywa i kombu wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy pastą miso z wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę, aż warzywa się skarmelizują.
- Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,25 litra) i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, miso i gotujemy ok. 40 min. Kiedy bulion ma już głęboki ciemny kolor i intensywny smak, warzywa przecedzamy przez drobne sito. Bulion gotowy, można go podać z makaronem i posypać posiekaną dymką, może też posłużyć jako baza do innych zup i sosów.
Udostępnij ten przepis