Bulion wegański z miso
Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
3-4osoby 2godziny
Porcje Czas przygotowania
3-4osoby 2godziny
Składniki
Warzywa:
  • 2szt. marchewki
  • 2szt. pietruszki
  • 1szt. selera
  • 1szt. pora
  • 2szt. cebuli
  • 1płat wodorostów kombu
Pasta miso:
Przyprawy:
  • 2szt. liści laurowych
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 1łyżka pasty miso
Sposób przygotowania
  1. Warzywa drobno tniemy w plasterki. 2 łyżki pasty miso mieszamy z wodą, aż zrobi się „luźna” pasta. Warzywa i kombu wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy pastą miso z wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę, aż warzywa się skarmelizują.
  2. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,25 litra) i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, miso i gotujemy ok. 40 min. Kiedy bulion ma już głęboki ciemny kolor i intensywny smak, warzywa przecedzamy przez drobne sito. Bulion gotowy, można go podać z makaronem i posypać posiekaną dymką, może też posłużyć jako baza do innych zup i sosów.