SMAŻENIE NA OLEJU SEZAMOWYM
Smażona cukinia teriyaki smażona jest na ciemnym oleju sezamowym, który powszechnie uważany jest za przyprawę i nie nadaje się do smażenia z powodu niskiej temperatury dymienia. Generalnie jest to prawda ale tylko w odniesieniu do kuchni chińskiej, gdzie preferuje się szybkie, krótkie smażenia na bardzo gorącym woku. W Korei (i mniej powszechnie w Japonii) olej sezamowy jest podstawowym olejem używanym do smażenia dań, jednak stosuje się go tylko na małym i średnim ogniu. Jeżeli jednak koreański lub japoński kucharz chce wykonać danie na woku metodą stir-fry nigdy nie użyje oleju sezamowego tylko sięgnie po sprawdzony w wysokich temperaturach olej z orzeszków ziemnych.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków
- 2 szt. szalotki lub cebulki z dymki
- 1 łyżka sezamu białego
Składniki
|