Smażona cukinia teriyaki
Smażona cukinia teriyaki to japońskie wegetariańskie danie, które serwuje się jako warzywny dodatek do dania głównego. Krótko smażona cukinia doprawiona słono-słodkim sosem teriyaki, posypana japońską przyprawą chili (jap. Shichimi togarashi w Polsce zwana przyprawą 7 smaków). W przepisie zastosowaliśmy sporą ilość tej pikantnej przyprawy (1 łyżka), jeżeli nie preferujesz dużej ostrości to posyp danie mniejszą ilością przyprawy 7 smaków. Danie bardzo dobrze sprawdzi się jako warzywny dodatek to wszelkiego typu dań głównych, nie tylko japońskich.

SMAŻENIE NA OLEJU SEZAMOWYM

Smażona cukinia teriyaki smażona jest na ciemnym oleju sezamowym, który powszechnie uważany jest za przyprawę i nie nadaje się do smażenia z powodu niskiej temperatury dymienia. Generalnie jest to prawda ale tylko w odniesieniu do kuchni chińskiej, gdzie preferuje się szybkie, krótkie smażenia na bardzo gorącym woku. W Korei (i mniej powszechnie w Japonii) olej sezamowy jest podstawowym olejem używanym do smażenia dań, jednak stosuje się go tylko na małym i średnim ogniu. Jeżeli jednak koreański lub japoński kucharz chce wykonać danie na woku metodą stir-fry nigdy nie użyje oleju sezamowego tylko sięgnie po sprawdzony w wysokich temperaturach olej z orzeszków ziemnych.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cukinię tniemy na 3 cm kawałki i następnie na ćwiartki.
  2. Na oleju sezamowym na średnim ogniu smażymy cukinię ok. 2 minuty, dodajemy sos teryiaki, sos sojowy i gotujemy kolejne 2 minuty.
  3. Wykładamy na talerz posypujemy szalotką, sezamem i przyprawa 7 smaków. Podajemy jako warzywna przystawkę.