Przepis na Czosnkowe curry z krewetkami
Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.
Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czubata łyżka pasty z czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 1 łyżeczka liści kozieradki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- 250 g krewetek Black Tiger
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu (opcja)
- 1 łyżka pasty sezamowej lub masła orzechowego
- sól
Do posypania:
- sezam biały
- świeże zioła (kolendra, bazylia, mięta)
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Do posypania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na średnim ogniu 1 minutę. Dodajemy pastę z czosnku, imbir, kozieradkę, suszony czosnek i miód. Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 3 minuty.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz