Czosnkowe curry z krewetkami
Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.

Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Do posypania:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na średnim ogniu 1 minutę. Dodajemy pastę z czosnku, imbir, kozieradkę, suszony czosnek i miód. Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 3 minuty.
  3. Dodajemy passatę pomidorową (i opcjonalnie śmietanę), sos sezamowy (lub masło orzechowe) mieszamy i gotujemy 5 min, na koniec doprawiamy do smaku solą. Posypujemy sezamem, ziołami i podajemy z gotowanym ryżem basmati i/lub domowym naan.