Przejdź do treści

Kuchnia indyjska

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Dal z soczewicy podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

DAL – PODSTAWA INDYJSKIEJ DIETY

Dal zapisywany także dahl lub dhal to indyjskie określenie na wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Hindusi to w dużej mierze wegetarianie, dlatego różnorodne odmiany groszków i fasolek są w kuchni indyjskiej podstawowym źródłem protein. Słowo dal używane jest także jako nazwa gęstych zup wykonanych z warzyw strączkowych. Przygotowanie dal jest bardzo proste, to prawie klasyczne danie 1 garnkowe (no poza drobną kwestią dodatku chleba lub ryżu). Wrzucamy do garnka w odpowiednim momencie wszystkie składniki i na końcu otrzymujemy gotowe danie. Mało pracy i mało sprzątania 🙂

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa “birinj” znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.

KACCHI BIRYANI

Przygotowane przez nas Biryani z warzywami gotowane jest w specyficzny sposób. Ugotowany ryż układa się warstwami z pozostałymi składnikami w garnku a następnie gotuje (dusi się). Taka wersja dania nazywana jest w Indiach Kacchi Biryani. Słowo “Kacchi” nie oznacza jednak “warstwa” tylko “surowe” i odnosi się do tego, że tradycyjnie układano warstwami składniki surowe i długo gotowano/zapiekano. Jednak wstępne przesmażenie składników pozwala na znaczące skrócenie gotowania i umożliwia przeprowadzić gotowanie w garnku na gazie.

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.

Klopsiki z sosem pomidorowym po indyjsku

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku to łatwe do wykonania, bardzo smaczne i pożywne danie w aromatycznym ale łagodnym w smaku głębokim sosie. Bedzie świetnie smakować z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem Naan (zob. przepis na chleb Naan). Wegetarianie mogą wykonać podobne danie zamiast klopsików przygotowując kulki z sera panir (wykonane jak w tym przepisie).

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy to rodzaj indyjskiego pieczywa podawanego jako dodatek do dań. Naan może być podany do każdego dania zamiast ryżu jednak najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. W Indiach ten rodzaj pieczywa-placka jest nie tylko dodatkiem do dania ale pełni także funkcję sztućców. Kawałek placka urywa się, wygina w rulon i nabiera się nim porcje dania z sosem. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie w piekarniku lub na suchej patelni.

CHLEB NAAN CZOSNKOWO-KOLENDROWY JAKO PRZEKĄSKA

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy nadaje się nie tylko jako dodatek do dań. Dobrze doprawiony czosnkiem, kolendrą i masłem placek świetnie sprawdzi się jako przekąska podana solo lub z ulubionymi sosami (sos miętowy, sos słodki chili, sos mango, sos czosnkowy etc.). Jak każde inne pieczywo także i ten indyjski chlebek najlepiej smakuje gorący i chrupiący zaraz po wyjęciu z piekarnika.

INNE ODMIANY NAAN

Na naszej stronie znajdziecie także przepis na inną odmianę naan: Indyjski chleb Naan maślany

Masala Chai Herbata po indyjsku

Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo “masala” czyli po indyjsku “mieszanka przypraw” i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.

ŻÓŁTA MASALA CHAI Z MIODEM

Kurkuma nie jest to typowym dodatkiem do indyjskiej herbaty, jednak jej zastosowanie nadaje napojowi bardzo atrakcyjny żółto-zielony kolor. Hindusi lubią herbatę bardzo słodką i nie żałują do niej cukru trzcinowego, ja jednak preferuje słodzenie miodem i używam go z umiarem. Wy możecie zastosować cukier lub miód i dostosować jego ilość do własnego gustu. Mi osobiście herbata po indyjsku smakuje najlepiej kiedy jest lekko pikantna z dodatkiem pieprzu.

Zupa z owocami morza i makaronem sojowym (by Magda Klimczak)

Zupa z owocami morza i makaronem sojowym to inspirowane kuchnią indyjską danie z mnóstwem zdrowych, treściwych składników. Tuńczyk, krewetki i makaron sojowy nadają zupie dużej pożywności, mleko kokosowe zapewnia przyjemną aksamitną konsystencję. Wyjątkowy smaki i aromat zapewniają daniu indyjskie pasty przyprawowe (imbir, czosnek, kolendra, pikle z limonki).

Pikantne curry madras z krewetkami

Pikantne curry madras z krewetkami to bardzo proste i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Korzystając z tego przepisu w 15 minut przygotujesz pyszne, zdrowe i pożywne danie obiadowe. Do przygotowania potrawy użyliśmy mleko kokosowe ale równie dobrze sprawdzi się jogurt lub śmietana. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz użyć zamiast ostrej curry madras wersję łagodna curry madras.

Pikantne curry madras z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.

Krewetki w sosie orzechowym

Krewetki w sosie orzechowym to indyjskie curry w głęboki sosie. Duże krewetki w łagodnym, głębokim sosie z mleka kokosowego i masła orzechowego, doprawione czosnkiem, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Jak na indyjskie curry przystało danie jest bardzo smaczne i pożywne a jego wykonanie jest bardzo łatwe i zajmie Wam tylko 15 minut. Krewetki w sosie orzechowym podajemy z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym.