Przejdź do treści

Mięsna - inne mięsa

Podpłomyki z jagnięciną

Podpłomyki z jagnięciną

Podpłomyki z jagnięciną to danie w stylu indyjskim, które możemy serwować jako przekąskę lub lekki obiad. Chrupiący podpłomyk z nadzieniem z mielonej jagnięciny dobrze doprawionej hinduskimi przyprawami. Do tego pieczona papryczka chili i bakłażan. Wszystko podane ze świeżymi ziołami i sosem cytrynowo-jogurtowym. Danie zdrowe, lekkie i bardzo smaczne!

Jagnięcina z porem z makaronem

Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)

Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w “odświeżonej” wersji. Błyskawiczny przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową.

Jagnięcina z cebulą i sezamem po mongolsku

Jagnięcina z cebulą i sezamem po mongolsku

Jagnięcina z cebulą i sezamem po mongolsku to bardzo smaczna i łatwa do wykonania potrawa. Do jej wykonania można użyć dowolnego mięsa jagnięcego, ja osobiście użyłem polędwicy (combra). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny “barani” smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.