Przepis na Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w "odświeżonej" wersji. Szybki przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). To nie tylko moje pierwsze danie z jagnięciny po chińsku, ale także pierwsze danie z jagnięciny jakie kiedykolwiek jadłem. Muszę przyznać, że polędwica jagnięca to najdelikatniejsze mięso z jakim miałem do czynienia, po prostu pycha. Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową. W nowym wykonaniu przepisu posłużyłem się właśnie polędwiczką wieprzową. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w "odświeżonej" wersji. Szybki przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). To nie tylko moje pierwsze danie z jagnięciny po chińsku, ale także pierwsze danie z jagnięciny jakie kiedykolwiek jadłem. Muszę przyznać, że polędwica jagnięca to najdelikatniejsze mięso z jakim miałem do czynienia, po prostu pycha. Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową. W nowym wykonaniu przepisu posłużyłem się właśnie polędwiczką wieprzową. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Rodzaj dania | Dania główne, Moje ulubione dania |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g jagnięciny najlepiej polędwiczki lub polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. pora pociętego w talarki grubości 0,5 cm
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych, bez pestek
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
Sos:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1,5 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Uwielbiam jagnęcinę. Ten przepis jest prosty i sama próbowałam go w domu zrobić, wyszło super. Tylko czasem miałam problem z zakupem jagnięciny, ale od czasu jak jest sklep jagniecina.pl prowadzony przez firmę Gugulski z Małopolski, tam kupuję zawsze mięska.
Dodaj komentarz