Przepis na Podpłomyki z jagnięciną
Podpłomyki z jagnięciną to danie w stylu indyjskim, które możemy serwować jako przekąskę lub lekki obiad. Chrupiący podpłomyk z nadzieniem z mielonej jagnięciny dobrze doprawionej hinduskimi przyprawami. Do tego pieczona papryczka chili i bakłażan. Wszystko podane ze świeżymi ziołami i sosem cytrynowo-jogurtowym. Danie zdrowe, lekkie i bardzo smaczne!
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki wrzątku
FARSZ:
- 250 g mielonej jagnięciny
- garść świeżej kolendry posiekanej
- kilka szczypt pieprzu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 szt. papryczki chili świeżej (np. habanero), pocietej w plastry
- kilka liści szałwi
- 8 plastrów bakłażana opcja
SOS:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ŚWIEŻE ZIOŁA
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
Składniki
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
FARSZ:
SOS:
ŚWIEŻE ZIOŁA
|
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę i stopniowo zagniatając wlewamy wrzątek. Ciasto będzie miało delikatną, lekko plastelinową konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy na kwadrans do odpoczęcia.
- Przygotowujemy farsz, do jagnięciny dodajemy wyciśnięty czosnek, suszone przyprawy i kolendrę (bez papryczki chili i szałwii).
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Uzyskamy 4-5 placków. Na papier do do pieczenia wykładamy ciasto a na nim układamy jagnięcinę, bakłażana, pociętą w plastry papryczkę chili i listki szałwii.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz