Przepis na Podpłomyki z jagnięciną
Podpłomyki z jagnięciną to danie w stylu indyjskim, które możemy serwować jako przekąskę lub lekki obiad. Chrupiący podpłomyk z nadzieniem z mielonej jagnięciny dobrze doprawionej hinduskimi przyprawami. Do tego pieczona papryczka chili i bakłażan. Wszystko podane ze świeżymi ziołami i sosem cytrynowo-jogurtowym. Danie zdrowe, lekkie i bardzo smaczne!
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki wrzątku
FARSZ:
- 250 g mielonej jagnięciny
- garść świeżej kolendry posiekanej
- kilka szczypt pieprzu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 szt. papryczki chili świeżej (np. habanero), pocietej w plastry
- kilka liści szałwi
- 8 plastrów bakłażana opcja
SOS:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ŚWIEŻE ZIOŁA
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
Składniki
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
FARSZ:
SOS:
ŚWIEŻE ZIOŁA
|
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę i stopniowo zagniatając wlewamy wrzątek. Ciasto będzie miało delikatną, lekko plastelinową konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy na kwadrans do odpoczęcia.
- Przygotowujemy farsz, do jagnięciny dodajemy wyciśnięty czosnek, suszone przyprawy i kolendrę (bez papryczki chili i szałwii).
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Uzyskamy 4-5 placków. Na papier do do pieczenia wykładamy ciasto a na nim układamy jagnięcinę, bakłażana, pociętą w plastry papryczkę chili i listki szałwii.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (18)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (260)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (27)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz