Przejdź do treści

Podpłomyki z jagnięciną

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Podpłomyki z jagnięciną
Podpłomyki z jagnięciną to danie w stylu indyjskim, które możemy serwować jako przekąskę lub lekki obiad. Chrupiący podpłomyk z nadzieniem z mielonej jagnięciny dobrze doprawionej hinduskimi przyprawami. Do tego pieczona papryczka chili i bakłażan. Wszystko podane ze świeżymi ziołami i sosem cytrynowo-jogurtowym. Danie zdrowe, lekkie i bardzo smaczne!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki wrzątku
FARSZ:
SOS:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ŚWIEŻE ZIOŁA
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki wrzątku
FARSZ:
SOS:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ŚWIEŻE ZIOŁA
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę i stopniowo zagniatając wlewamy wrzątek. Ciasto będzie miało delikatną, lekko plastelinową konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy na kwadrans do odpoczęcia.
  2. Przygotowujemy farsz, do jagnięciny dodajemy wyciśnięty czosnek, suszone przyprawy i kolendrę (bez papryczki chili i szałwii).
  3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Uzyskamy 4-5 placków. Na papier do do pieczenia wykładamy ciasto a na nim układamy jagnięcinę, bakłażana, pociętą w plastry papryczkę chili i listki szałwii.
  4. Podpłomyki pieczemy ok. 20 min temperaturze 180 stopni. Podajemy ze świeżymi ziołami i sosem jogurtowym.
    Podpłomyki z jagnięciną
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *