Przejdź do treści

Jagnięcina z warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Jagnięcina z warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny "barani" smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g jagnięciny bez kości (udziec lub poledwica)
  • 3 szt. cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
  • garść kiełków fasoli mung świeżych lub ze słoika
  • 2 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
  • 2 plastry ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g jagnięciny bez kości (udziec lub poledwica)
  • 3 szt. cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
  • garść kiełków fasoli mung świeżych lub ze słoika
  • 2 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
  • 2 plastry ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć jagnięcinę w plasterki a następnie w cienkie paski (najlepiej zrobić to gdy mięso jest lekko zamrożone). Wymieszać z marynatą, odstawić na 1 godz.
    Jagnięcina z warzywami
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć mieszając 2 minuty, przełożyć na talerz razem z powstałym sosem.
    Jagnięcina z warzywami
  3. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać warzywa, smażyć mieszając 30 sek, dodać przecier pomidorowy i mięso.
    Jagnięcina z warzywami
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem syczuańskim, jeszcze raz wymieszać. Danie gotowe.
    Jagnięcina z warzywami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *