Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny "barani" smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny "barani" smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g jagnięciny bez kości (udziec lub poledwica)
- 3 szt. cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
- garść kiełków fasoli mung świeżych lub ze słoika
- 2 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
- 2 plastry ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis