Przepis na Jagnięcina z warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny "barani" smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Jagnięcina z warzywami to jedno z najbardziej kolorowych dań na stronie. Do jej przygotowania użyłem udziec, który w odróżnieniu od polędwicy, ma wyraźny charakterystyczny "barani" smak i zapach. Do przygotowania tej potrawy możemy użyć także baraniny, trzeba ją tylko trochę dłużej smażyć. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 300 g jagnięciny bez kości (udziec lub poledwica)
- 3 szt. cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
- garść kiełków fasoli mung świeżych lub ze słoika
- 2 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
- 2 plastry ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz