Kuchnia hinduska cieszy się ogromną popularnością. Pyszne indyjskie curry znane jest na całym świecie, coraz częściej też przygotowujemy je samodzielnie w domach.
Swoje powodzenie ta wyjątkowa sztuka kulinarna zawdzięcza wyrazistości, ale też dużej różnorodności potraw. Coś dla siebie znajdą tu zarówno wielbiciele mięsa, jak i wegetarianie. Kuchnia Indii spodoba się miłośnikom ostrych dań, ale też zwolennikom łagodnych, kremowych potraw.
Kuchnia hinduska: skąd bierze się jej popularność?
Kuchnia hinduska od kilku lat jest w naszym kraju coraz bardziej popularna. Powstaje wiele restauracji indyjskich, a dzięki dostępności egzotycznych produktów coraz częściej samodzielnie przygotowujemy takie dania.
Czemu zawdzięcza swoją popularność? Przede wszystkim jest niezwykle różnorodna. Najbardziej popularne są dania z mięsem, szczególnie z uniwersalnym mięsem kurczaka. Nie brak w niej jednak również potraw z rybami i owocami morza. Wegetarianie mogą zaś liczyć na pokaźny wybór bezmięsnych przekąsek, zup oraz dań głównych. Każdy więc znajdzie tu coś dla siebie.
Co więcej, indyjskie przyprawy sprawiają, że kuchnia indyjska na pewno nie jest nudna. Wszystko jest wyraziste – a czasem nawet bardzo ostre. Dania mają też często piękny kolor np. żółty czy czerwony.
Dania kuchni hinduskiej sprawdzą się na co dzień, zwłaszcza, że niektóre z nich możemy przygotować bardzo szybko. Możemy też podać je podczas eleganckiej kolacji – sięgając najpierw po przystawki np. pakorę, potem serwując kultowe dania jak np. curry, a kończąc wyśmienitym deserem z mlekiem kokosowym i egzotycznymi owocami.
Ryż i indyjskie placki
Kuchnia hinduska z pewnością nie mogłaby istnieć bez ryżu oraz charakterystycznych indyjskich placków. Te dodatki serwowane są niemal do każdego dania.
Najczęściej sięga się po indyjski ryż basmati, wyróżniający się najwyższą jakością. Ma on lekko orzechowy posmak. Powinno się gotować go na sypko; pamiętajmy o namoczeniu ziaren przed gotowaniem i o wylaniu wody, w której się moczył. Ryż zwykle serwowany jest jako dodatek – doskonale sprawdza się w przypadku dań w głębokim sosie. Czasem pełni jednak ważniejszą rolę np. w potrawie zwanej biryani. To rodzaj popularnej w Indiach zapiekanki, składającej się z ryżu, mięsa oraz różnych dodatków.
Jeśli nie przepadamy za ryżem, nie musimy się obawiać. Równie popularnym dodatkiem do dań są przepyszne placki indyjskie. Istnieje kilkanaście – jeśli nie więcej – rodzajów placków. Niektóre z nich przygotowywane są z mąki pszennej, inne z kolei z mąki z ciecierzycy czy soczewicy. Znajdziemy wśród nich również placki drożdżowe. Niektóre smaży się w głębokim tłuszczu na chrupko, inne piecze w taki sposób, że pozostają elastyczne. Czasem serwowane są jako przystawka – można nadziać je różnymi składnikami. Jednym z najbardziej popularnych jest placek naan: elastyczny, idealnie nadający się do zbierania z talerza gęstego sosu.
Potrawy z mięsem, rybami i owocami morza
Kuchnia hinduska kojarzy się nam przede wszystkim z curry. To danie przypomina nieco egzotyczną wersję gulaszu: kawałki mięsa, ryb, owoców morza, sera lub warzyw podaje się w gęstym, głębokim sosie. Do tego serwuje się ryż bądź indyjskie placki. Jeśli chodzi o mięso, króluje kurczak i baranina. Z owoców morza najczęściej serwowane są krewetki oraz kalmary.
Sosy mogą być bardzo zróżnicowane. Niektóre z nich są łagodne – bazują na mleku kokosowym, mielonych orzechach nerkowca czy migdałach. Inne z kolei zachwycą miłośników chili, imbiru i czosnku (zobacz np. indyjski kurczak Vindaloo by Magda Klimczak). Bardzo często spotykamy w kuchni indyjskiej sos musztardowy, z ziarnami gorczycy, a także sos ze świeżym kokosem, kozieradką, kminkiem lub listkami curry. Wybór jest ogromny, więc kosztowanie dań szybko nam się nie znudzi.
Nie możemy też zapomnieć o kultowych daniach z pieca tandoor (zobacz np. indyjski kurczak Tandoori by Magda Klimczak). Ten tradycyjny piec w kształcie stożka pozwala na pieczenie zamarynowanego mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw w taki sposób, że pozostają wewnątrz soczyste, a z wierzchu robią się apetycznie przyrumienione.
Warto wspomnieć także o indyjskich zupach, powstających często z dodatkiem aromatycznego mleka kokosowego. Znajdziemy wśród nich indyjską wersję pomidorowej, wiele zup z kurczakiem, a także pyszne i wyraziste dania z krewetkami.
Dania wegetariańskie i desery
Kuchnia hinduska spodoba się także miłośnikom bezmięsnych dań. Już samo słynne curry można przygotować w naprawdę wielu wege odmianach. Wystarczy sięgnąć po takie warzywa jak np. dynia, bakłażan, ziemniaki, cebula, czosnek, okra, fasolka szparagowa, kalafior czy pomidory. Dzięki wyrazistym przyprawom na pewno dania te nie będą mdłe! Świetnym rozwiązaniem jest również przyrządzenie wyśmienitej zupy – kremu.
Warzywa często podawane są w ramach przystawki. Ich kawałki możemy zanurzać w cieście, do którego przygotowania potrzebna będzie mąka z ciecierzycy. Smażymy je na chrupko w głębokim tłuszczu i podajemy z różnymi sosami – w ten sposób powstaje przystawka nazywana pakorą.
Przepisy kuchni indyjskiej często bazują na warzywach strączkowych: ciecierzycy, grochu, fasoli, soczewicy. Na ich bazie powstają zupy, curry, sałatki. To potrawy bardzo sycące i rozgrzewające – świetna alternatywa dla mięsnego posiłku.
Nie sposób też na koniec nie wspomnieć o indyjskich deserach. Raczej rzadko sięga się po tradycyjne ciasta. Dużo częściej serwuje się lżejsze przysmaki np. koktajle na bazie jogurtu oraz egzotycznych owoców jak mango. Dobrym pomysłem będzie podanie grillowanego ananasa z mlekiem kokosowym lub lodów o egzotycznym smaku. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej kalorycznego, zdecydujmy się np. na smażone banany.
Kuchnia hinduska to niezwykłe bogactwo i różnorodność. Warto wybrać coś dla siebie i zaprosić rodzinę na prawdziwą orientalną ucztę.