Sushi: przepisy, historia powstania i praktyczne wskazówki

Sushi przepisySushi przepisy – receptury na to słynne japońskie danie poszukuje wiele osób. Cieszy się ono ogromną popularnością i jest rozpoznawane na całym świecie. Słysząc hasło „japońskie jedzenie„, najczęściej myślimy właśnie o nim. 

Sushi jest bardzo wszechstronne i różnorodne. Posmakuje zarówno zwolennikom ryb i owoców morza, jak i wielbicielom mięsa. Możemy jeść je na co dzień, lecz sprawdzi się również podczas eleganckiego przyjęcia.

Poznaj historię tej słynnej potrawy i sprawdź, jak ją przyrządzić!

Sushi – czy wiesz, jak powstało?

Historia sushi jest naprawdę ciekawa. Wystarczy zauważyć, że – wbrew pozorom – pierwsze sushi nie powstało wcale w Japonii, a na południu Azji. Danie to nie przypominało jednak zbytnio dzisiejszego sushi. Miało przede wszystkim względy praktyczne. Poprzez wkładanie sfermentowanej ryby do ryżu i oklejanie jej z jego pomocą, przedłużano przydatność ryby do spożycia. Samego ryżu nie jedzono, pozbywano się go.

Na przełomie XVIII i XIX wieku zaczęto ryż mieszać z octem ryżowym. W ten sposób można było uzyskać woń przypominającą sfermentowaną rybę. Do ryżu wkładano kawałki ryby – była ona jednak gotowana lub marynowana. Dopiero w XX wieku – dzięki powszechnemu używaniu lodówek czy zamrażarek – stało się możliwe serwowanie tego dania z surowymi rybami.

Sushi: przepisy, które łączą podstawowe składniki

Wpisując w wyszukiwarkę „sushi przepisy”, znajdziemy tysiące receptur na najróżniejsze rodzaje tego dania. Różnią się między sobą wyglądem, smakiem, sposobem przyrządzenia. Jednak niemal wszystkie mają kilka wspólnych cech.

Pierwszą z nich jest ryż – bez niego trudno wyobrazić sobie sushi. Powinien być to specjalny ryż do sushi, będący ryżem krótkoziarnistym, który daje się łatwo formować i wyróżnia się doskonałą jakością. Jak przygotować taki ryż?

Najpierw płuczemy go starannie w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy taką samą lub minimalnie większą ilością wody; zostawiamy na ok. 10 minut. Uwaga! Ryżu do sushi nie solimy. Ryż gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut od momentu wrzenia (po zagotowaniu gotujemy na mniejszym ogniu). Po ugotowaniu warto zostawić go na jakiś czas pod przykrywką, a później przełożyć do niemetalowego naczynia i przykryć bawełnianą ściereczką.

Drugim niezbędnym elementem sushi (chociaż istnieją odmiany pozbawione tego elementu) są glony nori. Wodorosty nori do sushi sprzedawane są zwykle w formie prażonych, sprasowanych płatów.

Wszystkie rodzaje sushi łączą też dodatki: sos sojowy, marynowany imbir oraz zielony chrzan wasabi.

Popularne składniki

Jeśli chodzi o sushi, przepisy są na tyle zróżnicowane, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie (sprawdź nasze najlepsze przepisy na sushi).

Oczywiście sushi to danie japońskie, spodoba się zatem na pewno wielbicielom ryb i owoców morza. Jakie gatunki ryb najczęściej znajdujemy w tej potrawie? Króluje łosoś, ale również tuńczyk, ryba maślana, sandacz, sardela, dorada czy węgorz. Tradycyjnie ryba jest surowa, możemy też spotkać się z wersjami pieczonymi lub wędzonymi.

Z owoców morza największą popularnością cieszą się krewetki. W sushi skosztować też możemy np. przegrzebków czy paluszków krabowych.

Mięso zdecydowanie rzadziej pojawia się w tym daniu. Najczęściej jest to popularna w kuchni japońskiej kaczka.

W sushi nie brakuje najróżniejszych dodatków, takich jak warzywa (ogórek, awokado, biała rzepa, kapusta, bakłażan, tykwa), serki, sosy, nasiona sezamu, kawior, czy wreszcie słynny japoński omlet.

Rodzaje sushi: czy znasz je wszystkie?

Sushi futomakiRodzajów sushi jest tak wiele, że ciężko byłoby wszystkie wymienić. Zwrócimy uwagę na kilka najważniejszych.

Jednym z najbardziej popularnych rodzajów sushi jest nigiri. W tym przypadku w daniu nie ma glonów nori. Z ryżu formowane są podłużne wałeczki, na których układa się kawałek ryby, krewetkę czy japoński omlet tamago. Ogromną popularnością cieszą się również maki, gdzie farsz składający się z ryżu i dodatków zawijany jest w płat z glonów nori, który następnie krojony jest na plastry.

Futomaki to duże plastry, powstające z grubych rolek. Natomiast hosomaki to ich miniaturowa wersja. Temaki  to określenie sushi mającego formę rożka z glonów nori, w którym umieszczone jest nadzienie (sprawdź przepis na temaki sushi ze smażoną kaczką). Uramaki z kolei to sushi „odwrócone” – zewnętrzną warstwę tworzy ryż, a dodatki z nori znajdują się w środku.

Szukasz „sushi przepisy”? Zajrzyj na Kuchnieorientu.pl! Znajdziesz tam nie tylko oryginalne przepisy na japońskie dania, ale też wiele azjatyckich produktów.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.