Przejdź do treści

Futomaki grube rolki sushi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Futomaki (grube rolki sushi)
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 1,5 godziny
Porcje
rolki
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 1,5 godziny
Porcje
rolki
Składniki
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż przygotować zgodnie z przepisem.
  2. Na bambusowej macie położyć nori błyszczącą strona do dołu, szerszym brzegiem do nas i rozłożyć na nim garść ryżu, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca od góry.
  3. Zaczynając od dolnego brzegu ułożyć składniki pocięte w paski: łososia, marchewkę, dymkę, awokado. Idealnie jeżeli paski są długie na całą szerokość rolki, jeżeli jednak paski są krótsze to ułożyć 2 sztuki obok siebie. Posypać niewielką ilością sezamu.
    Futomaki grube rolki sushi
  4. Unieść brzeg maty i powoli zwijać lekko ściskając aby rolka była wystarczająco zwarta. Koniec rolki zwilżyć niewielką ilością wody i docisnąć.
  5. Rolkę odłożyć na chwilę spojeniem do dołu wtedy rolka się dobrze sklei.
  6. Ostry nóż zwilżyć w wodzie i pociąć rolkę na 8-12 części. Ja preferuję mniejsze kawałki i tnę na 12 części (najpierw rozcinam na 4 części a potem każdą ćwiartkę na 3 części).
    Futomaki grube rolki sushi
  7. Podawać z japońskim sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
    Futomaki grube rolki sushi
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *