Przepis na Ryż do sushi
Ocena ze starego portalu: 4,53 / 45 ocen
Kochasz kuchnię japońską? My również! Zdając sobie sprawę z tego, jak ogromne znaczenie ma ryż dla kuchmistrzostwa w Japonii, sprowadziliśmy specjalnie dla Ciebie specjalną jego odmianę, która ma doskonałą konsystencję, formę i poziom lepkości. Zwykły, biały ryż popularny w naszej kuchni europejskiej nie nadaje się do używania go w sushi. Jest za mało lepki i zbyt duży, sprawia, że potrawa traci na swoim smaku. Ten, który oferujemy w naszym sklepie, charakteryzuje się natomiast drobnymi ziarnami oraz dużą lepkością, która pozwala sklejać każdy rodzaj sushi - od nigiri po uramaki! Przede wszystkim - ma on zupełnie inny, charakterystyczny smak, który ucieszy podniebienie każdego wielbiciela japońskiego gotowania. Dla ułatwienia rozpoczęcia swojej przygody z tym rodzajem gotowania, przygotowaliśmy specjalny przepis, który naszym zdaniem sprawdza się bezbłędnie! Warto zaznaczyć, że każdy mistrz sushi posiada swój własny, unikalny przepis i proporcje, jakie stosuje przy dobieraniu składników. Nie bój się eksperymentować, ale najlepiej - zacznij od podstaw! W przepisie została podana propozycja na zastosowanie 1 szklanki ryżu, choć zazwyczaj używa się 2. Zapraszamy do gotowania!
Kochasz kuchnię japońską? My również! Zdając sobie sprawę z tego, jak ogromne znaczenie ma ryż dla kuchmistrzostwa w Japonii, sprowadziliśmy specjalnie dla Ciebie specjalną jego odmianę, która ma doskonałą konsystencję, formę i poziom lepkości. Zwykły, biały ryż popularny w naszej kuchni europejskiej nie nadaje się do używania go w sushi. Jest za mało lepki i zbyt duży, sprawia, że potrawa traci na swoim smaku. Ten, który oferujemy w naszym sklepie, charakteryzuje się natomiast drobnymi ziarnami oraz dużą lepkością, która pozwala sklejać każdy rodzaj sushi - od nigiri po uramaki! Przede wszystkim - ma on zupełnie inny, charakterystyczny smak, który ucieszy podniebienie każdego wielbiciela japońskiego gotowania. Dla ułatwienia rozpoczęcia swojej przygody z tym rodzajem gotowania, przygotowaliśmy specjalny przepis, który naszym zdaniem sprawdza się bezbłędnie! Warto zaznaczyć, że każdy mistrz sushi posiada swój własny, unikalny przepis i proporcje, jakie stosuje przy dobieraniu składników. Nie bój się eksperymentować, ale najlepiej - zacznij od podstaw! W przepisie została podana propozycja na zastosowanie 1 szklanki ryżu, choć zazwyczaj używa się 2. Zapraszamy do gotowania!
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
szklanki ugotowanego ryżu
|
Składniki
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1 i 1/4 szklanki wody
Zaprawa do ryżu:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru białego można regulować słodkość od 1,5 do 4 łyżek
- 1 łyżeczka soli
Lub:
- 5 łyżek sushisu gotowej zaprawy do sushi
Składniki
Zaprawa do ryżu:
Lub:
|
Sposób przygotowania
- Ryż wsypać do garnka, przepłukać kilka razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 1/4 razy tyle co ryżu), odstawić ryż na 30-60min, żeby się namoczył (namaczanie nie jest konieczne ale wskazane). Zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min.
WSKAZÓWKA 02-2017: podaję niezawodny sposób na pomiar dolanej wody, przekazany mi przez znajomego Koreańczyka. Wsypujemy do garnka ryż "na oko", płuczemy, następnie nalewamy wodę lekko ponad poziom ryżu i kładziemy na ryżu płasko dłoń grzbietem do góry. Poziom wody musi być równy z górą palców, dolewamy lub lekko odlewamy wodę aby uzyskać poziom palców. Obecnie stosuję tylko ten sposób jest szybki i niezawodny. - W czasie gdy gotuje się ryż przygotować zaprawę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
- Po 15 min ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 min.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz