Przejdź do treści

Ryż do sushi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż do sushi
Ocena ze starego portalu: 4,53 / 45 ocen
Kochasz kuchnię japońską? My również! Zdając sobie sprawę z tego, jak ogromne znaczenie ma ryż dla kuchmistrzostwa w Japonii, sprowadziliśmy specjalnie dla Ciebie specjalną jego odmianę, która ma doskonałą konsystencję, formę i poziom lepkości. Zwykły, biały ryż popularny w naszej kuchni europejskiej nie nadaje się do używania go w sushi. Jest za mało lepki i zbyt duży, sprawia, że potrawa traci na swoim smaku. Ten, który oferujemy w naszym sklepie, charakteryzuje się natomiast drobnymi ziarnami oraz dużą lepkością, która pozwala sklejać każdy rodzaj sushi - od nigiri po uramaki! Przede wszystkim - ma on zupełnie inny, charakterystyczny smak, który ucieszy podniebienie każdego wielbiciela japońskiego gotowania. Dla ułatwienia rozpoczęcia swojej przygody z tym rodzajem gotowania, przygotowaliśmy specjalny przepis, który naszym zdaniem sprawdza się bezbłędnie! Warto zaznaczyć, że każdy mistrz sushi posiada swój własny, unikalny przepis i proporcje, jakie stosuje przy dobieraniu składników. Nie bój się eksperymentować, ale najlepiej - zacznij od podstaw! W przepisie została podana propozycja na zastosowanie 1 szklanki ryżu, choć zazwyczaj używa się 2. Zapraszamy do gotowania!
Głosów: 6
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
szklanki ugotowanego ryżu
Składniki
Zaprawa do ryżu:
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru białego można regulować słodkość od 1,5 do 4 łyżek
  • 1 łyżeczka soli
Lub:
  • 5 łyżek sushisu gotowej zaprawy do sushi
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
szklanki ugotowanego ryżu
Składniki
Zaprawa do ryżu:
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru białego można regulować słodkość od 1,5 do 4 łyżek
  • 1 łyżeczka soli
Lub:
  • 5 łyżek sushisu gotowej zaprawy do sushi
Głosów: 6
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać kilka razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 1/4 razy tyle co ryżu), odstawić ryż na 30-60min, żeby się namoczył (namaczanie nie jest konieczne ale wskazane). Zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min.

    WSKAZÓWKA 02-2017: podaję niezawodny sposób na pomiar dolanej wody, przekazany mi przez znajomego Koreańczyka. Wsypujemy do garnka ryż "na oko", płuczemy, następnie nalewamy wodę lekko ponad poziom ryżu i kładziemy na ryżu płasko dłoń grzbietem do góry. Poziom wody musi być równy z górą palców, dolewamy lub lekko odlewamy wodę aby uzyskać poziom palców. Obecnie stosuję tylko ten sposób jest szybki i niezawodny.
  2. W czasie gdy gotuje się ryż przygotować zaprawę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Po 15 min ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 min.
  4. Przesypać ryż do dużej miski, polać równomiernie zaprawą, wymieszać delikatnie drewnianą łopatką, tak żeby nie rozgnieść ziarenek ryżu
    Ryż do sushi
  5. W czasie mieszania wskazane jest wachlować ryż wachlarzem lub kartką, aby jak najszybciej go wychłodzić, dzięki temu ryż będzie miał idealną konsystencję. Wystudzony ryż jest gotowy do przygotowania sushi.
    Ryż do sushi
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *