Indyjski sklep kojarzy nam się często z etnicznymi ubraniami, plecionymi torbami czy barwnymi szalami. Warto jednak pamiętać o coraz bardziej popularnych sklepach z żywnością indyjską.
Dzięki dostępności oryginalnych orientalnych produktów możemy samodzielnie przygotować kultowe indyjskie dania jak indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym czy indyjski kurczak tandoori. W sklepie indyjskim dostaniemy m.in. dobrej jakości mleko kokosowe, charakterystyczne indyjskie placki czy słynne azjatyckie przyprawy oraz mieszanki przyprawowe np. różne masale.
Indyjski sklep – dlaczego warto w nim kupować?
Indyjski sklep pozwala nam w jednym miejscu znaleźć szeroki wybór różnych orientalnych produktów. Chociaż żywność azjatycka staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna, i niektóre produkty kupimy w zwykłym supermarkecie, to wciąż oferta ta nie jest pełna.
Warto też zwrócić uwagę, że w zwykłych marketach często dostaniemy mniej wartościowe produkty lub produkty jedynie naśladujące składniki orientalne. Świetnym przykładem jest mleko kokosowe. Znajdziemy je obecnie niemal w każdym sklepie, jednak często nie pochodzi ono z krajów takich jak Indie czy Tajlandia, a jego skład, smak, aromat i konsystencja pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego zawsze warto czytać dokładnie etykiety produktów, sprawdzając kraj pochodzenia oraz zawartość poszczególnych składników i obecność konserwantów.
Sklepy z żywnością orientalną, jak np. Kuchnieorientu.pl, specjalizują się w sprowadzaniu oryginalnych orientalnych produktów. Dostępne w nich przysmaki wyróżnia wysoka jakość – pozwalają one wyruszyć w prawdziwą kulinarną podróż po całym świecie. Za ich pomocą przyrządzimy również różne egzotyczne potrawy rodem z Indii, Chin, Tajlandii czy Wietnamu.
Przyprawy – prawdziwy skarb Indii
Przeszukując dział “kuchnia indyjska” w naszym sklepie, znajdziesz przede wszystkim słynne indyjskie przyprawy. To one właśnie stanowią największe bogactwo niepowtarzalnej tradycji kulinarnej Indii. Indyjskie jedzenie zawsze jest świetnie doprawione, a niektóre przyprawy dodatkowo zapewniają mu piękne, żywe kolory – czerwony, żółty czy zielony.
Warto dodać, że wiele indyjskich przypraw ma silne właściwości prozdrowotne. Są to np. kurkuma, czosnek, imbir, cynamon czy kardamon. Mocne przyprawianie potraw ma też niekiedy względy praktyczne: sprawia, że pozostają one dłużej świeże w bardzo wysokich temperaturach.
Wśród najbardziej znanych przypraw należy wymienić wspomniane już kurkumę, czosnek, imbir, cynamon i kardamon, ale również kmin rzymski, czarnuszkę, kozieradkę, cebulę, anyż, gorczycę, liście curry, chili oraz kolendrę (używa się też często świeżych liści kolendry).
W Indiach bardzo często sięga się po gotowe mieszanki przyprawowe. Często ich nazwy związane są z konkretnymi daniami, do których przygotowania mają służyć. Mamy więc np. mieszankę “curry madras” do przygotowania kurczaka czy wieprzowiny madras, czy też specjalną przyprawę do dań przygotowywanych w tradycyjnym piecu tandoori. Najbardziej znana jednak jest uniwersalna przyprawa garam masala, składająca się np. z kolendry, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego, kardamonu, liścia laurowego i goździków.
Warto dodać, że w sklepie indyjskim kupimy też wiele past przyprawowych – konkretne przyprawy lub ich mieszanki zmielone są na łatwą w użyciu i bardzo praktyczną pastę, którą możemy np. rozpuścić w mleku kokosowym.
Ryż i placki – słynne indyjskie dodatki
W indyjskim sklepie nie może zabraknąć ryżu i placków. Przepisy kuchni indyjskiej prawie zawsze zakładają podanie ich do dania. Dzięki temu potrawy są bardziej sycące. Zarówno ryż, jak i placki, świetnie pasują też do popularnych w Indiach dań podawanych w głębokim, gęstym sosie.
Jeśli chodzi o ryż, najczęściej sięga się po basmati. Jest on bardzo popularny w Indiach, a także w Pakistanie. To odmiana ryżu długoziarnistego, o bardzo długich i cienkich ziarnach. Możemy kupić ryż basmati biały lub brązowy (mniej popularny). Jest on uważany za bardzo szlachetną odmianę, m.in. ze względu na wyjątkowy orzechowy posmak. Nie klei się, dlatego sprawdza się świetnie w daniach różnego rodzaju, także w biryani – charakterystycznej zapiekance.
Indyjskie pieczywo jest niezwykle różnorodne. Najbardziej popularne są drożdżowe chlebki naan. Są okrągłe, dość duże, elastyczne i cienkie – świetne do nabierania gęstego sosu. Sporą popularnością cieszą się też chapati – nieco mniejsze i twardsze, z mąki i wody, z charakterystycznymi “bąblami”. Inne znane chlebki indyjskie to dosa – rodzaj bardzo cienkiego naleśnika z mąki ryżowej bądź z soczewicy, czy też przypominająca podpłomyk paratha.
Warzywa strączkowe i inne indyjskie produkty
W żadnym indyjskim sklepie nie może zabraknąć półki lub działu z warzywami strączkowymi. Cieciorka, soczewica, groch, różne rodzaje fasoli – to podstawa kuchni indyjskiej. Warzywa strączkowe są bardzo tanie i bardzo pożywne, dlatego w ubogim społeczeństwie odgrywają ogromnie ważną rolę. Jednym z najbardziej znanych dań jest zupa z soczewicy, z dodatkiem pomidorów, mleka kokosowego i dużej ilości przypraw.
Z warzyw strączkowych powstają także popularne mąki. Są one używane do przygotowywania słynnych indyjskich placków bądź pysznej przystawki pakory. Aby przygotować pakorę, kawałki mięsa, ryb, warzyw czy owoców morza zanurzamy w cieście z mąki z ciecierzycy, a następnie smażymy na chrupko w głębokim tłuszczu. Przystawkę maczamy w różnych sosach.
W sklepie indyjskim na pewno znajdziemy również indyjski ser paneer oraz różnego rodzaju tofu. Warto kupić w nim również orzechy nerkowca, stanowiące częsty dodatek do dań; zmielone służą często do zagęszczania potraw. Kupmy też oryginalne mleko kokosowe, bez dodatku wody i konserwantów.
Indyjski sklep to idealne miejsce na prawdziwe orientalne zakupy. Zwróćmy uwagę przede wszystkim na oryginalne przyprawy i pasty, które pomogą nadać naszym daniom niepowtarzalny smak i aromat.