Przejdź do treści

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym
Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym to przepis z użyciem podstawowych przypraw, bez stosowania gotowej pasty ani mieszanki curry. Jest to odmiana z mleczkiem kokosowym, które jest popularnym składnikiem dań w Indiach południowych.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Pasta do marynowania:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Pasta do marynowania:
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Składniki pasty wymieszać z sobą, dodać do pokrojonego kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić gorczycę. Gdy ziarenka zaczną "strzelać" dodać cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez 2 minuty aż się lekko zrumienią.
  3. Wrzucić kurczaka i smażyć przez 5 minut do uzyskania złotego koloru.
  4. Dodać resztę marynaty (jeżeli została po marynowaniu), zamieszać i gotować następne 5 minut. Wlać mleko kokosowe, wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje - ok. 15 minut.
  5. Podawać na ryżu basmati lub jaśminowym.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *