Indyjskie jedzenie to nie tylko curry! Poznaj także inne orientalne dania

Indyjskie jedzenie curryIndyjskie jedzenie jest niezwykle różnorodne i potrafi nas naprawdę zaskoczyć! Jego popularność wciąż nie maleje, a łatwa dostępność oryginalnych produktów orientalnych sprawia, że coraz chętniej przygotowujemy je we własnych domach. 

Jednym z najbardziej znanych i lubianych dań jest indyjskie curry. Warto jednak pamiętać, że na nim kuchnia hinduska się nie kończy. Znajdziemy w niej mnóstwo przekąsek z patelni, sycące dania z warzyw strączkowych, pyszne egzotyczne desery i wiele innych atrakcyjnych propozycji. Czego trzeba spróbować?

Indyjskie jedzenie: poznaj kultowe curry

Indyjskie jedzenie zazwyczaj kojarzy nam się głównie z indyjskim curry. Czasem słowo curry rozumiemy błędnie – myli nam się z tajską pastą curry lub mieszanką przyprawową o tej samej nazwie i żółtym zabarwieniu.

Tymczasem hasło „indyjskie curry” rozumiemy jako rodzaj potrawy. Są to kawałki mięsa, ryb, owoców morza lub warzyw (czasem też owoców), podane w głębokim, gęstym, aromatycznym sosie. Danie serwuje się najczęściej w miseczkach, z dodatkiem ryżu (kup ryż basmati) lub charakterystycznych indyjskich placków, którymi możemy nabierać pyszny sos.

Indyjskie curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym to jedno z najpopularniejszych rodzajów curry. Do przygotowania tego słynnego dania używa się często właśnie mięsa z kurczaka – delikatnego, uniwersalnego i pasującego niemal do każdego sosu. Stosuje się też nieco bardziej wyrazistą baraninę. Duży powodzeniem cieszy się także curry z ryby lub kalmarów czy innych owoców morza.

Wegetarianie nie będą zawiedzeni – curry w wersji wegetariańskiej również smakuje wyśmienicie. Ostre przyprawy i egzotyczne dodatki sprawiają, że danie na pewno nie będzie mdłe! Warto samodzielnie przyrządzić indyjskie curry z bakłażana, dyni czy papryki. Możemy też kupić gotową potrawę – np. curry z fasoli indyjskiej – w sklepie z żywnością orientalną Kuchnieorientu.pl.

Dania z pieca tandoor

Indyjskie curry jest pyszne, ale nie warto ograniczać się tylko do tego dania – kuchnia hinduska jest tak bogata! Z pewnością chociaż raz powinniśmy skosztować potrawy pieczonej w piecu tandoor. Ten smak jest naprawdę wyjątkowy i trudny do podrobienia.

Tradycyjny piec tandoor ma kształt stożka i jest zrobiony z gliny. Obecnie w restauracjach wykorzystuje się najczęściej piece z innych, bardziej praktycznych materiałów – jednak podobny sposób ich działania pozwala zachować unikalny, tradycyjny smak. Do domu możemy kupić w niektórych sklepach z produktami orientalnymi niewielkie naczynia gliniane w kształcie stożka, wewnątrz których pieczemy składniki, uzyskując podobny efekt jak przy tradycyjnym piecu. Możemy też wybrane składniki po prostu grillować, jednak efekt nie będzie już taki sam.

Co daje nam piec tandoor? Otóż bardzo wysoka temperatura pozwala piec składniki w taki sposób, że są niesamowicie delikatne i soczyste wewnątrz, a nas zewnątrz apetycznie przyrumienione.

W piecu tandoor przyrządza się m.in. kurczaka, ale też ryby, owoce morza oraz warzywa. Najpierw jednak marynuje się je w specjalnej marynacie, najczęściej bazującej na jogurcie czy zaprawie z orzechów nerkowca, a także charakterystycznej czerwonej mieszance przypraw.

Chrupiące przekąski z patelni

Indyjskie jedzenieIndyjskie jedzenie to również nieco mniej popularne, a jednak niezwykle pyszne przekąski z patelni. Serwowane są zwykle jako przystawki, jednak ich większa porcja wystarczy spokojnie nawet na danie obiadowe.

Najbardziej popularna jest pakora. To określenie używane w odniesieniu do ciasta zrobionego z mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej rośliny strączkowej), w którym maczane są najróżniejsze składniki. Mogą być to kawałki warzyw, ale też owoce morza – krewetki czy krążki kalmarów. Umoczone w cieście przysmaki smaży się w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Danie serwowane jest zwykle z kilkoma rodzajami sosów np. z pikantnym sosem z tamaryndowca oraz łagodniejszym sosem jogurtowym z miętą.

Na patelni przygotowuje się też proste dania z dużą ilością indyjskich przypraw. Często są to po prostu ugotowane i podsmażone ziemniaki z chili i innymi przyprawami czy ziołami. Mięso i rybę także podaje się w tej formie, bez sosu – jako przystawkę.

Wspominając o chrupiących daniach z patelni, nie można zapomnieć o pierożkach samosa. Te chrupiące, trójkątne pierożki nadziewane są najczęściej ziemniakami i innymi warzywami, możemy jednak przygotować dowolne nadzienie. Obowiązkowo podajemy do nich różne sosy.

Czas na warzywa strączkowe

Przepisy kuchni indyjskiej bardzo często bazują na warzywach strączkowych. Nic dziwnego – są one tanie, a do tego sycące i pyszne. Sięga się zatem po fasolę, groch, ciecierzycę, soję czy soczewicę. Nie brakuje też przepisów na dania przygotowywane z mąki zrobionej właśnie z warzyw strączkowych. Tak powstaje np. wspomniana wyżej pakora.

Warzywa strączkowe możemy w kuchni indyjskiej wykorzystać na mnóstwo sposobów. Doskonale nadają się do przyrządzenia wyśmienitego curry z gęstym sosem. Mogą być również po prostu dodatkiem do mięsa czy ryby.

Najchętniej jednak przygotowuje się z nich rozgrzewające, sycące orientalne zupy. Najsłynniejsza z nich to dahl, zupa z soczewicy, zwykle czerwonej. Powstaje na bazie soczewicy, dużej ilości mleka kokosowego, pomidorów oraz wyrazistych indyjskich przypraw.

Czy znasz biryani?

Nieco mniej znanym rodzajem potrawy indyjskiej jest biryani. To danie przypomina nieco formą zapiekankę, przygotowywaną w piekarniku. Jej bazą jest tak ceniony w Indiach ryż. Wybieramy ryż basmati, długoziarnisty, o lekko orzechowym posmaku i świetnej jakości.

Do zapiekanki możemy dodać właściwie dowolne składniki – kurczaka, baraninę, ryby, owoce morza, warzywa. Ryż należy ugotować i przyprawić dużą ilością wyrazistych przypraw. Inne składniki zapiekanki najpierw marynujemy. Przekładamy ryż i dodatki do żaroodpornego naczynia, polewamy masłem klarowanym i odrobiną mleka (niektóre przepisy zalecają też dodanie bulionu) i zapiekamy. Całość warto doprawić i ozdobić dużą ilością świeżych ziół np. kolendrą.

Co ciekawe, biryani jest też bardzo popularnym daniem w kuchni arabskiej, przygotowywanym często z okazji różnych rodzinnych uroczystości. W wersji arabskiej niemal zawsze jest bardzo pikantne. Jeśli też zdecydujemy się na ostre doprawienie, warto podać dodatek w postaci sosu jogurtowego, który nieco złagodzi taki smak.

Indyjskie jedzenie jest o wiele bardziej różnorodne, niż większość z nas się spodziewa. Trzeba skosztować kultowego curry, ale warto również zagłębić się bardziej w ten wyjątkowy kulinarny świat i poznać nieco mniej popularne, a równie smaczne potrawy. Oryginalne orientalne składniki potrzebne do przygotowania dań kuchni indyjskiej znajdziesz w naszym sklepie internetowym Kuchnieorientu.pl.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.