Przejdź do treści

Kuchnia indyjska – poznaj najbardziej popularne potrawy!

  • przez

Kuchnia indyjskaKuchnia indyjska ceniona jest od lat na całym świecie. Nic dziwnego – wyróżnia ją ogromna różnorodność, dzięki której w restauracji indyjskiej każdy znajdzie danie zgodne ze swoimi upodobaniami.

Szczególnie lubiane jest curry indyjskie, czyli kawałki mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw zanurzone w głębokim i gęstym sosie. Charakterystyczne jest podawanie do potraw specjalnych placków lub ryżu basmati.

Kuchnia indyjska ma również niezwykle atrakcyjną ofertę dla wegetarian. Alu kofta, warzywne curry czy zupa z soczewicy to przykłady wyśmienitych i sycących dań. 

Kuchnia indyjska – co ją wyróżnia?

Kuchnia indyjska jest niezwykle wyrazista. Zawdzięcza to bardzo dużej ilości przypraw, które są dodawane do potraw. Zapewnia to głęboki smak, ale pełni również funkcję praktyczną – zapobiega psuciu się jedzenia przy wysokich temperaturach. Najczęściej wykorzystywane przyprawy indyjskie to m.in. chili, imbir, pieprz, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż. Popularne są również gotowe mieszanki przyprawowe, składające się ze starannie dobranych przypraw odpowiednich do użycia przy konkretnym daniu.

Kolejna ważna cecha to różnorodność. Chociaż jednym z najpopularniejszych indyjskich potraw jest curry z kurczakiem, to możemy przygotować także liczne dania orientalne dla wegetarian. W kuchni indyjskiej bardzo często sięga się po sycące i smaczne warzywa strączkowe, które są tanie i skutecznie zastępują mięso. Są to fasola, groch, soja, soczewica oraz ciecierzyca.

Jeśli mowa o warzywach strączkowych, typowe dla Indii jest używanie mąk wytwarzanych z warzyw strączkowych. Nadają się do przyrządzania placków, ale również do robienia pysznej, chrupiącej panierki.

Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej są też dodatki – ryż basmati oraz różnej wielkości chlebki, świetne do nabierania gęstego sosu.

Curry – kultowe danie rodem z Indii

Indyjskie curry to zdecydowanie najbardziej znane na świecie danie pochodzące z tego kraju. Przypomina nieco nasz polski gulasz. W gęstym, głębokim sosie pływają kawałki mięsa (kurczak lub baranina), ryb, owoców morza lub owoców. O smaku potrawy decyduje sos. Bardzo często przyrządzany jest na bazie mleka kokosowego. Popularne są też curry z sosem śmietano-pomidorowym czy pomidorowo-maślanym. Sos może być również zagęszczany mielonymi migdałami lub mielonymi orzechami nerkowca.

Curry bywa niezwykle pikantne, możemy jednak spotkać się także z wersjami łagodnymi, niemal słodkimi. Wszystko zależy od tego, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Jeśli nie mamy czasu lub wolimy skorzystać z prostego rozwiązania, możemy kupić w sklepie z żywnością orientalną gotowy sos (zobacz np. indyjska pasta curry ostra).

Dania z pieca tandoor

Indyjska kuchniaOprócz indyjskiego curry warto skosztować także potraw pieczonych w piecu tandoor. Tradycyjne piece tandoor wykonane były z gliny. Miały kształt stożka, a temperatura w nich była niezwykle wysoka. Sprawiało to, że produkty piekły się szybko – z zewnątrz były chrupiące, a w środku wciąż soczyste. Dziś w restauracjach indyjskich stosuje się nowoczesne piece tandoor. W domu możemy skorzystać ze specjalnego naczynia do przygotowywania tego typu potraw lub po prostu z piekarnika czy grilla.

Potrawy tandoori, czyli przygotowywane w piecu tandoor, zwykle marynuje się najpierw w jogurcie ze specjalną przyprawą (ewentualnie w zaprawie z orzechów nerkowca). Możemy sięgnąć po mięso (zobacz przepis “Indyjski kurczak Tandoori by Magda Klimczak“), rybę, owoce morza lub warzywa.

Dania wegetariańskie w kuchni indyjskiej

Dania bezmięsne pełnią w kuchni indyjskiej ważną rolę, dlatego każdy wegetarianin z pewnością znajdzie w niej coś dla siebie. Warto skupić się najpierw na daniach z warzyw strączkowych. Jednym z najpopularniejszych jest zupa z soczewicy, gotowanej z dodatkiem dużej ilości przypraw, a także pomidorów i mleka kokosowego. Z warzyw strączkowych przyrządza się też wyśmienite curry.

Dużym powodzeniem cieszą się dania z warzyw np. cukinii, batatów, marchewki, dyni czy cebuli. Możemy z nich zrobić wyśmienite indyjskie przekąski jak alu kofta, czyli smażone kulki warzywne, czy też pakora – kawałki warzyw zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim tłuszczu.

Kuchnia indyjska jest niezwykle różnorodna i pełna potraw, które przypadną do gustu różniącym się od siebie osobom. Znajdź swoje ulubione danie i przygotuj je samodzielnie we własnym domu!