Przejdź do treści

Alu kofta smażone warzywne kulki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Alu kofta smażone warzywne kulki
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos pomidorowy:
Kulki warzywne:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos pomidorowy:
Kulki warzywne:
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Imbir zetrzeć na tarce, chili posiekać.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  2. Przygotować sos: na średnim ogniu rozgrzać w głębokiej patelni łyżkę ghee lub oleju i usmażyć na nim starty imbir oraz suszone chili. Po chwili dodać mielony kminek i kurkumę. Mieszając smażyć kilka sekund.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  3. Dodać pomidory (w przypadku używania świeżych wcześniej sparzyć je, obrać ze skóry i pokroić), wsypać łyżeczkę soli, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu przez ok 20 min, mieszając co jakiś czas.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  4. Jeżeli chcemy nieco delikatniejszą wersje sosu dodajemy do niego jogurt.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  5. W czasie gdy sos się gotuje obrać warzywa, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Połączyć je z mąką, solą oraz pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Starte ziemniaki powinny wydzielić ilość soku wystarczającą do zlepienia składników. Do ziemniaków zawierających więcej wody należy dodać więcej mąki.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  6. Wyrabiać mieszaninę przez 2 min a następnie uformować z niej 20-30 małych kulek.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  7. Do rozgrzanego tłuszczu (powinno go być tyle, by kulki mogły w nim pływać) ostrożnie wrzucać kulki z warzyw. Smażyć przez 3-4 min na średnim ogniu, obracając, aż będą złotobrązowe i kruche. Odsączyć.
    Alu kofta smażone warzywne kulki
  8. Koftę nałożyć na półmisek i polać gorącym sosem. Podawać z ryżem lub pieczywem indyjskim (np. chapati).
    Alu kofta smażone warzywne kulki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *