Jak zrobić mleko kokosowe? Okazuje się, że zadanie to jest naprawdę bardzo proste. Domowe mleko kokosowe możemy wykorzystać do przygotowania wielu orientalnych potraw.
Mleko kokosowe to nieoceniony składnik tajskiego curry, indyjskich zup czy egzotycznych deserów. Możemy kupić je w puszce w różnych wersjach np. mleko kokosowe light. Warto jednak wiedzieć, jak powstaje – i spróbować zrobić je samodzielnie w domowym zaciszu.
Jak zrobić mleko kokosowe? To proste!
Zastanawiasz się, jak zrobić mleko kokosowe? To łatwe zadanie, z którym poradzi sobie nawet osoba niemająca dużego doświadczenia w gotowaniu.
Potrzebne będą nam jedynie wiórki kokosowe oraz woda. Wybierzmy dobrej jakości wiórki, które pozbawione są konserwantów. Jeśli chodzi o wodę, najlepiej sprawdzi się ta filtrowana, mineralna bądź źródlana.
Wiórki możemy zostawić na całą noc zalane wodą, wówczas świetnie się namoczą. Można użyć np. ok. 200 g wiórków na 1,2 l wody. Całość lekko podgrzewamy, staramy się jednak nie doprowadzić do wrzenia (chcemy osiągnąć temperaturę ok. 6o stopni Celsjusza). Następnie dokładnie i dość długo blendujemy masę.
Na ostatnim etapie odsączamy mleko od zblendowanych wiórków – wylewamy całość na sito wyłożone gazą. Odsączone mleko przelewamy do butelki czy słoika. Jego rozwarstwianie się jest naturalne.
Dania z mlekiem kokosowym
Wiemy już, jak zrobić mleko kokosowe. Ale co można zrobić z mleka kokosowego? Możliwości są niemal nieograniczone – mnóstwo dań kuchni orientalnej powstaje przy jego użyciu.
Na pewno ugotujemy z jego pomocą wyborne curry – zarówno tajskie, jak i indyjskie. Na jego bazie powstanie też niejedna tajska zupa kokosowa np. zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem.
Delikatne i aromatyczne mleczko kokosowe sprawdza się też świetnie w egzotycznych deserach. Możemy przygotować z niego owocowe koktajle, a także np. banany w mleku kokosowym.
Jak zrobić mleko kokosowe? Wystarczą dobrej jakości wiórki kokosowe, woda i sprawny blender. Warto spróbować samodzielnie przygotować ten niezwykle ważny w kuchni orientalnej półprodukt – a na jego bazie wyczarować niezwykłe orientalne potrawy.