Przejdź do treści

Zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 28 ocen
Tom Yum to słynna tajska ostro-kwaśna zupa, o znakomitym, charakterystycznym smaku. Zazwyczaj zupę Tom Yum przygotowuje się bez mleka kokosowego to jest jednak moja ulubiona odmiana z mlekiem czyli Tom Yum nam khon. Smakuje praktycznie wszystkim, ostatnio podałem ją na imprezie rodzinnej i smakowała nawet mojej babci, która jest uprzedzona do ostrych orientalnych dań. Kilka dni później dopytywała się co to była za zupka i jak ją zrobiłem 🙂 Dzięki użyciu pasty Tom Yum, która jest gotową mieszanką wielu egzotycznych składników będących bazą tej zupy, danie to wykonuje się w 15 minut. Wystarczy zakupić pastę, sos rybny i mieć zawsze pod ręka puszkę mleka kokosowego, żeby w kilka chwil wyczarować ekstra zupę, jeżeli dodamy do nie jeszcze miseczkę ryżu jaśminowego (chociaż tradycyjnie zupę tą jada się solo) to mamy ekspresowe, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Zamiast kurczaka możemy dodać 250g dużych krewetek. Dodatek grzybów słomianych dodatkowo urozmaica tą zupę ale bez nich też jest bardzo dobra. Oryginalnie do przygotowania zupy używa się samej wody ale dla niektórych może wydawać się zbyt wodnista, wtedy można użyć jako bazy ulubionego bulionu.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pierś kurczaka tniemy w cienie plasterki, odstawiamy. Opcjonalnie: grzyby słomiane osączamy z zalewy.
  2. Wodę zagotowujemy, dodajemy pastę Tom Yum, sok z limonki, sos rybny i mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 2 minuty.
  3. Dodajemy kurczaka, opcjonalnie grzyby słomiane i gotujemy krótko (tylko żeby kurczak się sparzył będzie wtedy miękki i soczysty). Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolendrą i podajemy. Jeżeli w waszej okolicy nie jest dostępna kolendra, zrezygnujcie z niej, zupa straci nieco na smaku ale będzie tylko trochę mniej znakomita.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *