Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g polędwicy wołowej lub innej wołowiny
- 1/4 szt. pora
- 1 szt. kostki rosołowej wołowej
- 6 cm świeżego imbiru
- 1 litr wody
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Imbir oskrobać a następnie pokroić w niewielkie kawałeczki wielkości zapałki
- Por pokroić w podobny sposób jak imbir.
- Wołowinę pokroić w niewielkie kawałeczki (jakieś 2x2x1 cm).
- Zagotować w garnku wodę (delikatnie osolić) i wrzucić do niej kawałki wołowiny.
- Odczekać aż woda ponownie się zagotuje. Odcedzić wołowinę (powinna być teraz białawego koloru.
- W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim kawałki imbiru przez jakieś 30-45 sek, ciągle mieszając. Dodać obgotowane kawałki wołowiny i potrzymać razem z imbirem kolejne 30-45 sek, ciągle mieszać.
- Zalać wodą (ilość wg uznania, zwykle robię to na oko ale będzie to jakieś 1-1,5l), wrzucić kostkę rosołową oraz por. Wymieszać.
- Gotować jakieś 30 min na średnim ogniu. Imbir oraz por muszą dokładnie oddać smak i aromat do zupy. Czasami (w przypadku niewystarczającego obgotowania wołowiny i/lub średniej jakości mięsa), w trakcie gotowania zupy pojawi się taka biaława piana. W takim przypadku należy najzwyczajniej zebrać ją chochlą.
Udostępnij ten przepis