Zupa imbirowa
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
No i jeszcze jeden przepis. Tym razem przepyszna zupka 🙂 SMACZNOŚCI !

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
  • 250g polędwicy wołowejlub innej wołowiny
  • 1/4szt. pora
  • 1szt. kostki rosołowej wołowej
  • 6cm świeżego imbiru
  • 1litr wody
Sposób przygotowania
  1. Imbir oskrobać a następnie pokroić w niewielkie kawałeczki wielkości zapałki
  2. Por pokroić w podobny sposób jak imbir.
  3. Wołowinę pokroić w niewielkie kawałeczki (jakieś 2x2x1 cm).
  4. Zagotować w garnku wodę (delikatnie osolić) i wrzucić do niej kawałki wołowiny.
  5. Odczekać aż woda ponownie się zagotuje. Odcedzić wołowinę (powinna być teraz białawego koloru.
  6. W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim kawałki imbiru przez jakieś 30-45 sek, ciągle mieszając. Dodać obgotowane kawałki wołowiny i potrzymać razem z imbirem kolejne 30-45 sek, ciągle mieszać.
  7. Zalać wodą (ilość wg uznania, zwykle robię to na oko ale będzie to jakieś 1-1,5l), wrzucić kostkę rosołową oraz por. Wymieszać.
  8. Gotować jakieś 30 min na średnim ogniu. Imbir oraz por muszą dokładnie oddać smak i aromat do zupy. Czasami (w przypadku niewystarczającego obgotowania wołowiny i/lub średniej jakości mięsa), w trakcie gotowania zupy pojawi się taka biaława piana. W takim przypadku należy najzwyczajniej zebrać ją chochlą.