Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Do dania tego trzeba użyć pasty tamaryndowej, która jest trudna do kupienia, na szczęscie jest dostęna w naszym sklepie. Ostrożnie trzeba też postępować z pastą curry, jest bardzo ostra, jeżeli macie ograniczoną tolerancję na ostrość to zacznijcie od 1/4 łyżki, spróbujcie i ewentualnie zwiększcie dawkę. Zupę tę dla zwiększenia treściwości oraz zbilansowania ostrego smaku można zaserwować z ryżem jaśminowym podanym w osobnej miseczce.
Do dania tego trzeba użyć pasty tamaryndowej, która jest trudna do kupienia, na szczęscie jest dostęna w naszym sklepie. Ostrożnie trzeba też postępować z pastą curry, jest bardzo ostra, jeżeli macie ograniczoną tolerancję na ostrość to zacznijcie od 1/4 łyżki, spróbujcie i ewentualnie zwiększcie dawkę. Zupę tę dla zwiększenia treściwości oraz zbilansowania ostrego smaku można zaserwować z ryżem jaśminowym podanym w osobnej miseczce.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g krewetek dużych
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka pasty curry czerwonej (jeżeli za ostra to część tej porcji)
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- garść liści świeżej kolendry
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru palmowego
Dodatek (opcjonalnie):
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Przyprawy:
Dodatek (opcjonalnie):
|
Udostępnij ten przepis