Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.    
        | Prep Time | 10 minut | 
| Cook Time | 10 minut | 
| Passive Time | 15 minut | 
| Servings | 
             
         burgerów     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 5 szt. bułeczek użyć ulubionych bułek, najlepiej z posypką sezamową
 - 350 g filetu z łososia
 - 4 szt. szalotki lub cebulki dymki
 - 6 ząbków czosnku
 - 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej
 - 2 cm świeżego imbiru
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżeczka octu ryżowego
 - 1/2 szklanki panko
 - 1/2 pęczka świeżej kolendry posiekanej
 - kilka łyżek oleju do smażenia
 
        Panierka:    
                - 3 łyżki panko
 - 1 łyżka sezamu białego
 - 1 łyżka sezamu czarnego
 
        Sos:    
                - 2 łyżki majonezu
 - 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
 
        Pikle z ogórka:    
                - 1 szt. zielonego ogórka
 - 1 łyżka oleju sezamowego
 - 1 łyżka octu ryżowego
 - 1 łyżeczka cukru palmowego
 
        Dodatki:    
                - świeża kolendra
 - sok z limonki
 
            
 
 
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Panierka:     
                
 
        Sos:     
                
 
        Pikle z ogórka:     
                
 
        Dodatki:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - Wszystkie składniki burgerów blendujemy. Uzyskaną masę dzielimy na 5 części i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy z obydwu stron przez 3-4 min.
 - Przygotowujemy sois mieszajac w w miseczce majonez z gochugaru. Ogórka tniemy w plastry, lub wstążki i marynujemy około 15 min w marynacie.
 
        
    Share this Recipe
    
                
        