Maki sushi odwrócone (Uramaki)
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 9 ocen
Maki-sushi odwrócone różni się od tradycyjnego tym, że ryż znajduje się na zewnątrz rulonu! Przygotowanie jest niemal identyczne, cały trik polega tylko na zastosowaniu folii i umiejętnym odwróceniu glonu posmarowanego ryżem na drugą stronę. Do wypełnienia sushi używa się różnych składników, bardzo często surowej ryby. Do sushi powinno stosować się ryby morskie, które nie mają pasożytów (a przynajmniej nie takie, które bardzo szkodzą człowiekowi).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.06.2024
Porcje Czas przygotowania
4rulony, 48 kawałków 30minut
Porcje Czas przygotowania
4rulony, 48 kawałków 30minut
Składniki
Wypełnienie:
  • 1szt. omletu jajecznego
  • 1/4szt. zielonego ogórkadługiego
  • 2szt. paluszków krabowych
  • 1/2szt. marchewkiśredniej wielkości
  • 100g łososia wędzonego
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Ryż przygotować według przepisu.
  2. Wszystkie składniki wypełnienia pociąć w paski. Marchewkę po pocięciu ugotować.
  3. Na macie do zwijania sushi położyć folię, na niej położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie. Na nori rozprowadzamy ryż, tym razem na całej powierzchni (a nie jak w przypadku klasycznego maki-sushi bez górnych 3 cm).
  4. Podkładamy rękę pod glon z ryżem i delikatnie obracamy na drugą stronę.
  5. Bezpośrednio na nori układamy wypełnienie (powinno tworzyć kopczyk o średnicy 2,5 cm). Ja zastosowałem następujące składniki: 1 pasek omleta jajecznego, 2 paski ogórka, 2 paski gotowanej marchewki, 1 pasek paluszków krabowych, 1 pasek wędzonego łososia. Następnie zwijamy rulon,
  6. Z rulony zdejmujemy folię i tniemy go na 8 lub 12 części.

    Aktualizacja 02-2017: na początku mojej przygody z sushi ciąłem rolkę na 8 części, obecnie zadecydowanie wolę mniejsze kawałki, dlatego po pocięciu rolki na 4 ćwiartki, każda z nich tnę na 3 części uzyskując 12 mniejszych kawałków.
  7. Następnie każdy kawałek maczamy dookoła w prażonym sezamie Sushi gotowe. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.