Nigiri sushi
Ocena ze starego portalu: 4,62 / 13 ocen
Nigri sushi oznacza “sushi formowane w ręku”. Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

13.11.2019
Porcje Czas przygotowania
16kawałków 45minut (bez gotowania ryżu)
Porcje Czas przygotowania
16kawałków 45minut (bez gotowania ryżu)
Składniki
  • 3szklanki ryżu do sushi
  • 100g surowego tuńczyka
  • 100g surowego łososia
  • 5szt. krewetek Black Tigerdużych
Dodatki:
Przybory:
Sposób przygotowania
  1. Ryż przygotować według przepisu.
  2. Tnąc na ukos, pociąć ryby w cienkie plasterki wielkości ok. 5x3cm. Oczywiście najczęściej kawałki ryby są dosyć nieforemne, dlatego ciąć wszystko mniej więcej tych rozmiarów. Małe kawałki, które nam wyjdą, też się przydadzą.
  3. Krewetki przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Rozłożyć na płasko, ogony należy pozostawić. Gotowe rozcięte krewetki można kupić w formie mrożonej.
  4. Przystępujemy do lepienia ryżu. Przed każdym kawałkiem należy dobrze zmoczyć ręce, w innym wypadku ryż będzie strasznie kleił się do rąk wręcz uniemożliwiając pracę. Bierzemy trochę ryżu i ugniatamy formując kulkę (powinna być wielkości piłeczki ping-pongowej), następnie formując z niej wałek. Trzymając wałek ryżu na jednej ręc3, 2 palcami drugiej ręki dociskamy wałek ryżu tak, żeby z 1 strony zrobił się płaski. Mamy gotową porcję ryżu na nigiri sushi.
  5. Następnie bierzemy kawałek ryby do ręki i smarujemy ją wasabi przy pomocy palca wskazującego drugiej ręki. Na posmarowaną rybę kładziemy, zaokrągloną stroną, przygotowany wałek ryżu. Odwracamy, kładziemy ryżem do dołu na dłoni i palcami drugiej ręki przygładzamy kawałek ryby do sushi. Pierwszy kawałek gotowy.
  6. Jeżeli mieliśmy bardzo nieforemne kawałki ryby i mamy wiele małych kawałków to możemy wykorzystać je do zrobienia 1-2 rulonów maki-sushi z łososiem lub do świetnego sushi spicy tuna roll.
  7. Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi*. Przed każdym kęsem maczamy delikatnie kawałek sushi w tej mieszance. Do sushi powinno się także podawać marynowany imbir, jego mały kęs należy brać przy każdej zmianie rodzaju sushi, ponieważ przeczyszcza on kubki smakowe i pozwala cieszyć się pełnym smakiem kawałka. *w Japonii nie podaje się dodatkowego wasabi, wystarcza to wasabi, którym są posmarowane kawałki ryby. W Polsce przyjęło się mieszać wasabi z sosem sojowy, ja osobiście tak nie robię ale znam wiele osób, które lubią podostrzyć jeszcze kawałki sushi dodając wasabi do sosu.