Okoń marynowany w miso
Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
2godz. (marynowanie)
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
2godz. (marynowanie)
Składniki
  • 2szt. filetu z okonialub innego filetu rybnego
  • trochę soli
  • trochę pieprzu
Marynata:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać składniki marynaty.
  2. Rybę umieścić w szklanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Wyjąć filety z marynaty, oskrobać z marynaty (marynatę pozostawić do zrobienia z niej sosu).
  4. Oprószyć rybę solą i pieprzem.
  5. Rozgrzać olej w woku i usmażyć okonia z jednej strony.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Szklane naczynie posmarować lekko olejem i umieścić w nim rybę usmażoną stroną do dołu (układać w jednej warstwie). Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 -15 minut do zrumienienia.
  7. Marynatę wlać do małego rondelka i wymieszać z mąką kukurydzianą. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
  8. Podawać rybę polaną sosem z dodatkiem sałatki z rukoli i awokado (awokado pociąć w paski, skropić lekko sokiem z cytryny, wymieszać z rukolą, doprawić do smaku solą).