Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls
Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.

Świeże sajgonki dietetyczna kanapka

Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.09.2020
Porcje Czas przygotowania
4sajgonki 15minut
Czas gotowania
5minut
Porcje Czas przygotowania
4sajgonki 15minut
Czas gotowania
5minut
Składniki
Farsz warzywny:
Sposób przygotowania
  1. Krewetki smażymy na oleju sezamowym (na niewielkim ogniu). Doprawiamy sosem chili i sosem sojowym. Przekładamy na talerz, studzimy.
  2. Marchewki tniemy w zapałki, szparagi na pół wzdłuż, dymkę na kawałki 5 cm. Mieszamy z ugotowanym makaronem (makaron zalewamy wrzątkiem na 3min, odsączamy) i imbirem, doprawiamy octem ryżowym i olejem sezamowym.
  3. Papier ryżowy delikatnie moczymy w wodzie, układamy na desce. Kładziemy na papier: usmażone krewetki, świeżą bazylię i mieszankę warzyw z makaronem. Zwijamy w ciasną rolkę.
  4. Rolki tniemy na 1,5 cm kawałki. Podajemy z różnymi sosami do maczania: sosem z mango , słodkim sosem chili, sambal oelek, sosem hoisin.