Tempura z dorsza w sosie mango
Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.

JAPOŃSKA TEMPURA
Tempura to popularne japońskie danie: kawałki ryb, owoców morza, warzyw panierowane w chrupiącej panierce na głębokim oleju. Podaje się ją z ryżem, jako dodatek do dań lub jako przekąskę z sosami do maczania. Tempura z dorsza w sosie mango jest daniem nietypowym ponieważ panierowana ryba łączona jest z sosem przed podaniem. Można powiedzieć, że jest to japońskie danie przyrządzone na sposób chiński.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.03.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 350g filetu z dorsza
Ciasto tempura:
Sos:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Dorsza kroimy na kawałki mniej więcej 3x3cm, maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju. Po smażeniu osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
  2. W woku podgrzewamy masło dodajemy pulpę z mango, imbir, sos rybny, chilli i mieszamy. Jeżeli używasz mango z puszki jest ono dużo słodsze dlatego uważaj z dodawaniem cukru żeby nie przesłodzić – spróbuj najpierw sos i dopiero dodaj (lub nie) cukier. Po dodaniu cukru wymieszaj sos i podgrzej.
  3. Dodaj do sosu usmażoną rybę, wymieszaj i podgrzej. Danie podajemy posypane czarnym sezamem z dodatkiem gotowanego japońskiego ryżu.