Tofu-sushi
Tofu-sushi to rodzaj sushi nigiri bez użycia ryżu z wykorzystaniem mniej kalorycznego tofu. Jako dodatki mogą nam posłużyć różne rodzaje ryb i owoców morza. Może być także wykonane w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub omletem. Dodatek ostrego imbiru, wymieszanego z dymką i sosem sojowym, tworzy doskonałą nutę smakową. Spróbujcie, pyszne!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
15kawałków 10minut
Porcje Czas przygotowania
15kawałków 10minut
Składniki
Sushi topping (różne):
  • węgorz grillowany Unagi
  • krewetki Ebi
  • surowy łosośetc.
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać posiekaną dymkę z imbirem, dodać łyżeczką sosu sojowego i odrobiną oleju sezamowego.
  2. Na prostokąty tofu układać przygotowane sushi topping. Ja ułożyłem plastry tilapii, krewetki Ebi i węgorza grillowanego (można tez użyć łososia, tuńczyka, omlet tamago, paluszki krabowe, ogórka, awokado, gruszkę, mango etc.).
  3. Każdą z porcji przewiązać paskiem nori, smarując łączenie odrobiną sosu sojowego (łączenie pasków powinno znajdować się od spodu).
  4. Na wierzchu położyć niewielką ilość imbiru z dymką i sosem sojowym. Ten rodzaj nigiri sushi zawiera już sos sojowy więc nie trzeba go dodatkowo maczać w sosie podczas jedzenia.